Projektet TOR uppmanar sina användare att uppgradera till en ny version av klientmjukvaran efter ett hackerangrepp som resulterat i intrång mot tre av nätverkets servrar.

TOR, en förkortning för The Onion Router, är ett världsomspännande nätverk av servrar som skapats för att hjälpa anonymisera internetanvändares webbsurfande. Datatrafiken skickas slumpmässigt mellan ett flertal servrar, vilket maskerar kritisk information såsom ip-adresser.

TOR utnyttjas huvudsakligen av användare som vill skydda sin integritet medan de surfar på nätet, där insamling av ip-adresser ofta används av olika verksamheter för att övervaka internet-trafik.
Angreppet ser dock inte ut att ha varit riktat specifikt mot TOR eller för att komma åt användares integritet, skriver Roger Dingledine, en av de huvudansvariga för projeket i ett öppet meddelande.

”Det förefaller som att angriparna inte insett vad de brutit sig in i. Det verkar som vi blev attackerade för åtkomst till processorkraft och servrarnas bandbredd, som i det här fallet råkade hantera funktioner för TOR” uppger Dingledine.

Projektets operatörer har efter angreppet genomfört serveruppdatering för bättre skydd. Man har också uppdaterat identitetsnycklar för två så kallade directory authorities, vilket betyder att TOR-användare bör uppgradera sina klienter till TOR 0.2.1.22 eller 0.2.2.7-alpha.