Att trojaner kidnappar viktiga dokument och krypterar dem är inte särskilt ovanligt. För att dekrypteringsnyckeln uppmanas man betala en lösensumma. Säkerhetsföretaget F-Secure varnar nu för en ny trojan som använder sig av samma teknik, men ett annorlunda gränssnitt. Filerna krypteras, men istället för betala pengar för en krypteringsnyckel så ska man ladda ned ett program vid namn ”Data Doctor 2007”. För att öppna filerna krävs sedan att man betalar för en fullversion av programmet, 90 dollar. Efter att man betalat så får man tillgång till filerna, och för användaren ser det ut som att de ”lagats”.

- Den här trojanen är riktigt lömsk. Användaren kommer med största sannolikhet vara lättad över att ha fått tillbaka sina filer utan vetskap om att han eller hon faktiskt har betalat en lösensumma för dem. Dessutom kommer användaren kanske rekommendera programmet till vänner och bekanta i och med att det löste ”problemet” med de skadade filerna, säger Johan Jarl, säkerhetsspecialist på F-Secure.

Rådet från F-Secure är att regelbundet köra backup på sina dokument. Om man väl fått sina dokument krypterade med trojanen så är det dock oklart om det finns något annat alternativ än att betala. Vanligen så brukar antivirusföretagen inom kort tid ta fram verktyg för att dekryptera filerna utan att några pengar behöver betalas.