Att installera mjukvara i Linux är många gånger enklare, snabbare och betydligt mer friktionsfritt än i Windows - om det inte gäller den allra senaste mjukvaran. Då är det betydligt enklare att installera på både Windows och Mac.

Det slår Computerworlds bloggare Preston Gralla fast i ett inlägg där han kritiserar bland annat Ubuntu för att ligga efter med mjukvaran.

"Uppgradera på Windows är enkelheten själv. Ladda ner en fil, kör den, följ instruktionerna och du är klar. På Mac är det ännu enklare. Ladda ner filen, dra den till en mapp och du är klar." skriver Preston.

På Linuxsidan är det inte riktigt lika enkelt.

"Hur fungerar det på Linux - speciellt på Unbuntu [Ubuntu], den version som de flesta ser som bästa alternativet för den stora massan?" skriver Preston.

"Lycka till! Om du inte är väldigt bekant med hur inannmätet av operativsystemet fungerar. När jag ville uppgradera laddade jag ner rätt fil, packade upp den. Det enda jag såg var en filstruktur, ingen installationsfil och ingen hjälp om vad jag ska göra" fortsätter han.

Hur gör du då för att uppgradera till Firefox 3.6 på Ubuntu?

Ett alternativ är att använda sig av skriptet Ubuntuzilla som du hittar på Sourceforge. Innan dess ska du däremot se till att paketet libnotify-bin finns på din dator. Det installerar du med kommandot "sudo apt-get install libnotify-bin".

Efter libnotify-bin och Ubuntuzilla är på plats startar du programmet från prompten med kommandot "ubuntuzilla.py". Följ instruktionerna och du har Firefox 3.6 på din dator.

Mer information om Ubuntuzilla hittar du på http://ubuntuzilla.com.