The Smarter Planet heter en nyligt uppdaterad attraktion på Disney World i Florida som ska visa besökarna hur modern teknik hjälper oss i vår vardag och även kunna spara in på naturens resurser. Själva satsningen är ett samarbete mellan IBM och Disney.

Bland annat är det möjligt att i ett spel ta sig igenom datorhistorien, men det är även möjligt att kunna titta in i anläggningens skalbara och modulära datacenter (smdc) från IBM som är fullt synligt för besökarna.

- Moderna datacenter är betydligt mer effektiva än de för bara tio år sedan, säger IBMs marknadsansvarige Jody Cefola men betonar att de fortfarande slukar stora mängder energi.


IBMs modulära datacenter är del av attraktionen. (Bildkälla: IBM)

Smarter Planet-datacentret sägs ha en infrastruktureffektivitet (dcie) på 70 procent, vilket är den grad it-produktivitet som levereras i förhållande till spenderade pengar. Enligt mätningar gjorda bland IBMs företagskunder är den siffran i snitt 43 procent.

När företagen började introducerade smdc-lösningar för tre år sedan planerade bara elva procent av IBMs kunder att använda designen i sina kommande datacenter. I dag är den siffran 81 procent.