Att installera Windows 7 på en netbook som saknar optisk läsare är faktiskt ganska enkelt, speciellt då Microsoft numera tillhandahåller ett särskilt litet gratisverktyg just för detta ändamål.

Du kan göra på två sätt, beroende på om du har Windows 7-installationen som en iso-avbildning eller på en fysisk dvd-skiva.

Iso-avbildning till usb
Det du behöver är ett usb-minne på minst fyra gigabyte, en iso-avbildning av Windows 7 samt Microsofts gratisverktyg. Verktyget heter Windows 7 usb/dvd download tool och kan laddas ner gratis från Microsoft.

Väl installerat i Windows XP SP2+ (kräver .net framework v2 samt image mastering api v2), Vista eller Windows 7 är det bara att köra igång programmet och följa instruktionerna.

Det första du gör är att lokalisera iso-avbilden.

När du klickat på nästa får du välja mellan usb-minne eller dvd som målenhet. Välj usb och stoppa därefter in lämpligt minnet som ska användas i datorn.

Sedan är det bara att vänta på att programmet formaterar minnet och överför filerna till minnet. Det kan ta en stund.

När allt är klart återstår bara att stoppa in minnet i lämplig dator och starta upp med usb-minnet som första enhet.

Fysisk dvd till usb
Om du i stället bara har en fysisk Windows 7-installationsskiva att tillgå kan Wintoflash från Novicorp vara ett mer passande alternativ.

Väl installerat erbjuder programmet möjligheten att föra över innehållet på skivan till ditt usb-minne (med minst fyra gigabyte storlek) via en tydlig guide som startar efter att du klickat på den gröna bocken.

Nu ska du välja vilken enhet som inhyser dvd-skivan, samt vilken enhet som är ditt usb-minne. Acceptera licensavtalet som därefter kommer upp så är processen i full rullning.

Beroende på hur snabba enheterna är tar detta en stund, men till sist ska du även här ha ett bootbart usb-minne med Windows 7 i handen.

Väljer du i stället att köra manuellt har du även tillgång till mer avancerade funktioner för andra windowsversioner, exempelvis XP och Vista. Den svenska översättningen är dock sisådär, vilket märks på Run-knappen nere till höger.

Tips:
Det finns en rad andra program som kan användas för detta ändamål, till exempel Bootsage. Trots att Unetbootin främst används för Linux-installationer fungerar även det lika bra med Windows-avbildningar.