Vi har hittills varit lite skeptiska till Intels Atomprocessorer som grundbult i en seriös pc. I alla mini-pc och kompakta skrivbordsdatorer som testats har vi tvingats understryka att resultaten är hyggliga – för att komma från en billig strömsnål miniatyrprocessor. Men i och med den senaste generationen Atomer, med modellen N450 som rullas ut i ett antal datorer just nu, så är vi beredda att kapitulera.

Asus Eee PC 1005PE är kort sagt den piggaste datorn i sin klass vi hittills har testat. Visst, det är fortfarande ingen fartfantom, och endast lämplig för lugnare användning som ordbehandling, lite Excel och webb. Men på denna hemmaplan för sig datorn obehindrat. Operativsystemet Windows 7 Starter är inte lika grafiktungt som storebror, men vi har sett smådatorer kämpa även med det gränssnittet. I Eee PC 1005PE flyter det på utan några som helst problem. En och annan tung webbsida eller stor pdf kan så scrollningen att sega ner sig, men annars märker man inte av några frustrerande hack och andningspauser.

För övrigt är det inget som överraskar. En mini-pc i ordinärt format, med tiotumsskärm, sparsamt med anslutningar, och en vikt på 1,3 kilo. Tangentbord och mus får godkänt, men bara knappt. Tangentbordet är så brett och rymligt det kan bli, men tyvärr också lite stumt att skriva på – Asus har själva skönare varianter i andra Eee-modeller. Musplattan är något för liten och glansig. Men den har en multitouch som är klart bättre än de flesta konkurrenter.

Asus får också tummen upp för snabbt trådlöst nätverk och bluetooth, och för att de slängt med snabbstartsoperativet Expressgate. Som alltid är batteritiden viktig i denna typ av dator. Oron för att en snabbare processor och grafikkrets skulle dra ner på livslängden är obefogad. Åtta, nio timmars driftstid vid måttlig användning, eller upp till en tolv, tretton om man verkligen kör försiktigt, är ingen omöjlighet.

Fakta

 Tillverkare: Asus
 Cirkapris: 2 900 kr
 Processor: Intel Atom N450 / 1,66 GHz
 Grafik: Intel GMA 3150
 Minne: 1 GB ddr2
 Lagring: 250 GB hdd
 Anslutningar: 3x usb, vga, lan, hörlur, mikrofon
 Trådlöst: 802.11bgn, bluetooth 2.1+edr
 Kortläsare: Sd, mmc. sdhc
 Bildskärm: 10,1 tum lcd led, 1024 x 600
 Operativsystem: Windows 7 Starter
 Mått: 224x165x31 mm
 Vikt: 1,3 kg
 Plus: • Ovanligt snabb
• Bra batteritid
• Snabbt wi-fi
 Minus: • Något tung
• Stumt tangentbord
Betyg: 80