KDE 4.4 är femte stora versionen som släpps av KDE4 och bjuder på flera nyheter.

Ramverket Nepomuk gör det möjligt att kategorisera, eller "tagga", sina filer. Taggarna kan sedan användas av sök-funktionen för att skapa virtuella foldrar. Du kan exempelvis använda fotoprogrammet Digikam för att tagga bilder på dig själv och sedan skapa en virtuell folder som bara innehåller just de bilderna.

Nepomuk är resultatet av ett internationellt EU-finansierat forskningsprojekt.

KDE 4.4 blir också startskottet för Akonadi, en central databas för exempelvis adressboken, som ska underlätta för program att dela information. Fler program kommer succesivt byggas om för att använda den nya lagringsmotorn.

Vi hittar också en del nya program. Blogilo är ett program för bloggare som gör det möjligt att redigera och publicera inlägg på din blogg.

KDE 4.4 kommer också med en förhandstitt av ett nytt skal för netbooks - Plasma Netbook. Ett gränssnitt som är anpassat för mindre bildskärmar.

Antalet förbättringar kan räknas i tusental. Sedan KDE 4.3 har 7293 buggar krossats och 1433 funktioner implementerats.

KDE är licensierat under LGPL vilket gör det möjligt att använda sig av koden i både öppna och stängda lösningar.

KDE 4.4 finns för en mängd plattformar, däribland Windows, Mac, Linux, BSD och Solaris. KDE 4.4 kommer du hitta i vårens Linuxdistributioner. Däribland Ubuntu 10.04, Fedora 13 och Opensuse 11.3.

Mer information om KDE 4.4 hittar du i KDEs pressmeddelande.