Säkerhetsforskare på it-säkerhetsföretaget Symantec har funnit att virusmakare har lagt till en ny funktion i utvecklingsverktyget Spy Eye, som används för att skapa trojaner och infektera datorer för upprättande av botnät.

Den nya funktionen, kallad ”Kill Zeus” ser ut att ha förmågan att rensa Zeus-mjukvara från offrens datorer i syfte att ge Spy Eye exklusiv åtkomst till information som användarnamn och lösenord.

Zeus och Spy Eye är båda förknippade med trojaner som bilder så kallade botnät, infekterade datorer som kan fjärrstyras och utnyttjas för att komma åt känslig information som användarnamn, lösenord, kontuppgifter med mera.

De två skadliga programmen är enligt forskarna inriktade på att komma åt bankkontouppgifter i första hand. Dessa uppgifter används sedan av cyberkriminella för att tömma kontona på pengar via överföringar till så kallade ekonomiska mulåsnor, amerikanska medborgare som assisterar i brotten genom att använda sina konton för att flytta pengarna utomlands.

Att köpa Spy Eye kostar motsvarande 3 800 kronor i den undre världen. Det beloppet är ungefär en femtedel av vad premium-versioner av Zeus kostar. Spy Eye, som först såg dagens ljus i ryska underground-forum, är enligt forskarna dock inte lika etablerad som sin större rival. I alla fall inte än så länge.