Gmail är en räddare i nöden för många tack vare dess ständiga tillgänglighet, vare sig du är uppkopplad eller ej. Här följer några tips och tillägg som gör e-posttjänsten ännu bättre.

Kortkommandon
För att hantera dina brev lite snabbare finns kortkommandon även i Gmail. Bläddra upp och ner med j och k, öppna meddelanden med o samt stjärnmärk med s. Funktionen måste dock aktiveras under Inställningarna. Hela listan på kommandon finns här.

Better Gmail 2
Firefoxtillägget Better Gmail 2 gör ett antal småjusteringar som förenklar användningen av Gmail. Bland annat markeras den rad som muspilen svävar ovanför och du kan även dölja olika sektioner, exempelvis fönstret med inbjudningar. Funktionerna kan även aktiveras i Google Chrome genom att lägga till de individuella Greasemonkey-scripten på tilläggets hemsida.


Bilagor får mer tydliga ikoner och vissa fält kan gömmas.

Gmail Manager 0.6
För att enkelt hantera flera olika Gmail-konton, om du skulle ha det, finns firefoxtillägget Gmail Manager 0.6. Via en diskret ikon nere till höger kommer du åt alla konton direkt, med en mängd inställningar.

Lagringsplats
Gmail kan med fördel även användas som lagringsplats, särskilt med tanke på att varje användare i dagsläget har tillgång till nära 7,5 gigabyte utrymme för brev. Genom att skicka brev till dig själv, eller spara dem som utkast, kan du lagra upp till 25 megabyte stora filer för enkel åtkomst. Det finns även andra lösningar som tar sig förbi detta, men det är inget som godkänns av Google och innebär med andra ord att ditt konto i värsta fall kan stängas av.

Gmail Labs
En av Googles mest spännande sektioner heter Gmail Labs där du kan hitta oerhört många intressanta och mer eller mindre nyttiga funktioner. En favorit här är Ångra skicka (Undo send), vilket ger dig möjligheten att ångra ett skickat brev i ungefär fem sekunder efter att du klickat på skicka-knappen.

Ett annat smidigt tillägg hjälper dig hålla koll på om du är på väg att skicka ett brev som refererar till en bilaga som du glömt bifoga. Gmail Labs hittar du under Inställningar, med Labs-fliken en bit till höger.


En uppsjö små verktyg finns under Gmail Labs. Ett besök där rekommenderas.

Offline-läge
En utomordentlig funktion i Gmail är möjligheten att aktivera ett offline-läge, vilket ger dig tillgång till din inkorg oavsett om du är uppkopplad mot nätet eller ej. Leta rätt på fliken under inställningarna och ställ in hur stor del av ditt konto du vill ha synkroniserat. Observera att det kan ta ett tag att synka allt, samt att det naturligtvis tar upp en del extra utrymme på datorn.

Flera inkorgar
Du kan förstås styra all din e-post direkt till Gmail via pop3 och imap, vilket i sig inte är någon större nyhet. Men för att hålla ordning på alla brev och konton kan Gmail även lägga dessa i olika inkorgar. Gå till Inställningar, Labs och lokalisera tillägget Flera inkorgar. I inställningarna kan du nu filtrera dina brev så att de hamnar i den inkorg du själv önskar.

Förbättra dina sökningar
Gmails avancerade sökfunktioner är riktigt kraftfulla, exempelvis när du vill söka efter brev från specifika personer som innehåller bilagor. Tryck på ”visa sökalternativ” till höger om sökfältet, skriv in uppgifterna i de tillgängliga fälten och bocka i ”har bilaga”. Naturligtvis kan du även direkt skriva in dessa parametrar i textform direkt i sökraden, exempelvis from:magnus has:attachment, med flera. En fullständig lista på parametrar finns här.


Sökningar kan förfinas antingen via gränssnittet eller med textparametrar.

Bli ninjamästare
Google har även själva utformat en liten kurs i hur du blir en riktigt effektiv Gmail-användare, eller Gmail Ninja som de själva kallar det. Tipsen är uppdelade i fyra olika svårighetsgrader, beroende på vilken bältesfärg du är ute efter. Det finns med andra ord tips för både nybörjare och avancerade användare.