Trots att Googles nya tjänst för delade meddelanden och multimediainnehåll, Google Buzz, lanserats så sent som förra veckan, är skräppostare och andra cyberkriminella i full färd med att dra nytta av den nya källan.

Enligt it-säkerhetsföretaget Websense tog det bara två dagar innan skadliga länkar och meddelanden började rikta in sig på tjänsten.

I jämförelse med lanseringen av Twitter har det gått snabbt, säger företaget. För Twitter tog det en längre stund innan skräppostarna började fylla tjänsten med eget innehåll för bedrägeri och infektion via skadlig kod.

Enligt Websense pekar trenden på en accelererande utveckling när det gäller snabb anpassning till sociala tjänster för egna syften i den kriminella världen.

– Det är oroväckande att spammare idag har förbättrat sina kunskaper om sociala nätverk till den grad att de kan angripa nya tjänster som Google Buzz så snabbt, säger Carl Leonard, säkerhetsforskare på Websense.

Enligt företaget är så kallade web 2.0-sajter, där innehåll genereras dynamiskt av användaren, ett högt prioriterat mål hos cyberkriminella. Websense uppger att 95 procent av användargenererat innehåll på bloggar, chattrum och forum utgörs av spam och skadlig kod.

Under andra halvan av 2009 säger sig företaget också ha mätt upp att 81 procent av all mejl som skickats världen över innehållit en skadliga länkar.

Websense rekommenderar som tidigare att användare är försiktiga när det gäller att klicka på okända länkar. Företaget hoppas också att Google har förberett sig inför den volym skräppost som lär drabba den nya tjänsten.