It-säkerhetsföretaget Mcafee har släppt sin Q4 Threats Report för kvartal fyra 2009, som bland annat belyser hur skräppost, även kallat spam, ännu ligger på riktigt höga nivåer. Rapporten visar också hur politiskt motiverade hackerangrepp blivit vanligare i länder som Polen, Lettland, Danmark och Schweiz.

Enligt rapporten genererades omkring 135,5 miljarder skräpmelj per dygn under kvartalet. Det motsvarar drygt 1,5 miljoner nya skräpmejl varje sekund. Samtidigt har nivån gått ner med hela 24 procent jämfört med kvartalet innan.

De ämnen som utnyttjats flitigast för kriminella syften av skräppostarna under året som helhet har rört nyheter som fått stor uppmärksamhet, till exempel den flygkrasch flygbolaget Air France drabbades av och Michaels Jacksons död.

Ökar enligt rapporten gör också skadlig kod i form av falska säkerhetsmjukvaror och infektioner som förlitar sig på usb-minnen för sin spridning.

Även datormaskar och de botnät av slavdatorer (zombies) som de skapar har fortsatt att leva en aktiv tillvaro. Mcafees rapport gör gällande att masken Koobface till exempel spridit sig till hela 46 länder, med USA, Tyskland och Danmark bland de länder som drabbats värst.

Positivt är samtidigt att antalet nya så kallade zombie-datorer minskat i USA med jämfört med kvartal tre. Störst värd för problemet är nu istället Kina, med USA och Brazilien på andra respektive tredje plats. USA behåller dock den tvivelaktiga äran att utgöra det land som pumpar ut mest spam totalt sett.

Rapporten finns i sin helhet här.