Ett stort botnät som påverkar 75 000 datorer hos 2 411 företag och myndighetsorganisationer världen över har upptäckts av säkerhetsforskare på Netwitness corp.

Botnätet, som kallas Kneber, har använts för att samla in inloggningsuppgifter till finansiella system, meljsystem och nätverkande sajter, uppger Netwitness.

En 75 gigabyte stor datacache som upptäckts av it-säkerhetsföretaget innehöll inte mindre än 68 000 inloggningsuppgifter till företagsnätverk. I detta fanns också data för användarkonton till Facebook och Hotmail, 2000 stycken ssl-certifikatfiler, samt också en stor mängd detaljerade personuppgifter.

Utöver att botnätet samlar in känsliga data finns även möjlighet för angriparna att använda de infekterade Windows-datorerna för åtkomst till andra resurser i företagsnätverken, varnar Netwitness.

Även om namnen på de företag som drabbats inte offentliggjorts av Netwitness, har Wall Street Journal publicerat en artikel om händelsen. Finanstidningen uppger att stora företag som amerikanska Paramount Pictures och Juniper Networks finns bland de drabbade. System tillhörande tio myndighetsorganisationer utgör också offer för infektionen.

Över hälften av de system som infekterats av Kneber innehöll även en konkurrerande trojan kallad Waledac. Enligt forskarna på Netwitness är anledningen till detta mest sannolikt att angriparna velat bygga in redundans utifall den ursprungliga infektionen, som skett via trojanen Zeus, skulle rensas.