Det finns helt klart en mängd teknikprylar som skulle må bra av gemensamma standarder. Några av dem nämner vi i denna lista, men det finns fler, många fler. Kommer ni på ytterligare saker som skulle dra nytta av en gemensam standard är det fritt fram att ventilera detta i kommentarsfältet till artikeln.

En fungerande universalfjärrkontroll


De flesta vardagsrumsbord är antagligen hem för ett antal fjärrkontroller tillhörande olika apparater i vardagsrummet. Trots att alla gör ungefär samma sak kan ingen kommunicera med andra enheter än den avsedda.

Visst har det länge funnits universalfjärrkontroller, men de är varken enkla att konfigurera eller använda. En väl fungerande lösning känns fortfarande långt borta även här.

Smartare mobilbatterier


Många produkter använder samma typ av batterier, till exempel ficklampor och fjärrkontroller, men det är långt ifrån fallet när vi börjar snacka mobiltelefoner. Tänk så bekvämt det skulle vara med en gemensam standard, där i alla fall ett fåtal storlekar fanns att tillgå för alla modeller.

IEEE har faktiskt en särskild arbetsgrupp som ska försöka ta fram just ett gemensamt batteriformat men också förbättra batteritiden. Fortfarande är det dock långt kvar till en färdig lösning.

Samma kontakt för allt bärbart


När det gäller bärbara enheter som mobiltelefoner, digitalkameror, netbooks och e-bokläsare har de alla en sak gemensamt, nämligen att de saknar en gemensam anslutning för strömförsörjningen. Tänk så skönt det skulle vara om alla enheter kunde anslutas till samma laddare.

På mobilmarknaden har det ljusnat något, då de flesta tillverkare (Apple undantaget) gått med på att införa micro-usb som standardanslutning senast 2012. Förhoppningsvis följer även fler produkter med, som mp3-spelare, headsets och kameror, vilket bör göra vår portabla tillvaro lite trevligare.

Ett gemensamt filformat


Precis som operativsystemen i datorvärlden är många finns det även skrämmande många filformat att hålla reda på. Men trots att Windows, OS X och Linux arbetat sida vid sida i många år finns ännu ingen gemensam standard för att flytta information mellan olika program och plattformar.

Drömmen skulle vara ett gemensamt format som alla system kan känna igen och arbeta med, likt Open Document Format men för alla typer av filer. Men länge än till ett gemensamt Office-format kommer vi antagligen aldrig.

Regionsfri dvd och blu-ray


Regionskodade dvd- och blu-rayfilmer är filmbolagens sätt att se till att de filmer som säljs i en region ska stanna kvar där, vilket i sin tur tillåter olika prissättningar. Detta medför samtidigt bekymmer för de som köper film under utlandsresor, eller vill få tag på särskilda utgåvor.

Det går inte att göra mycket åt existerande regionskodning, men fysiska medier tappar sakta men säkert sin betydelse. Övergången till digital distribution innebär tacksamt nog att detta system dör ut av sig självt.

Säkra säkerhetssystem


De flesta vet hur mjukvara som en ordbehandlare ska se ut och fungera. Att avgöra att en ny brandvägg eller en antispyware-mjukvara gör vad den utlovar är lite knepigare. Det är lätt att hävda att produkten är säker utan att den egentligen erbjuder sådana funktioner.

En grundstomme till en gemensam säkerhetsstandard utarbetas för närvarande av CCSS Forum, men har ännu inte lockat till sig tungviktare som Mcafee eller Symantec.

Universalstandard för chatt


När det gäller ip-telefoni kan de flesta produkter på marknaden kommunicera med varandra tack vare gemensamma protkoll som sip och h.323. Textchatt är en annan femma, där Skype, Live Messenger, Google Talk och Aim bara är några av alla program som gör samma sak på sitt egna vis.

Det finns ett antal tredjepartsprogram som samordnar de olika klienterna i ett program, men ofta på bekostnad av de senaste funktionerna. En gemensam standard skulle definitivt göra livet enklare, men frågan är när det kommer att ske, om någonsin.

Ett enda mobilnätverk


Här i Sverige är läget på frekvensmarknaden kanske inte lika infekterat som i USA, men visst skulle det vara skönt med ett enda öppet nät fritt för alla operatörer att härja på, oavsett enhet. Föreställ er ett gemensamt mobilnät med täckning över hela landet, där du endast behöver tänka på vilken operatör som passar just dig bäst.

Med tanke på hur utbyggnaden går med nästa generations mobilnät lär detta fortfarande vara en avlägsen dröm, men visst får vi hoppas att det någon gång blir sanning.

Kommer ni på ytterligare saker som skulle dra nytta av en gemensam standard är det fritt fram att ventilera detta i kommentarsfältet.