Den nya bluetooth-specifikationen med versionsnumret 4.0 har den fördelen att den kommer att kunna användas i ett flertal lågenergiprylar så som klockor, stegräknare och andra produkter som drivs med ett så kallat knappbatteri. Detta säger Michael Foley som är chef för standardiseringsorganisationen Bluetooth SIG.

Bluetooth 4.0 inkluderar en lågenergiteknik som i första hand är anpassad för att skicka mindre mängder med data över korta avstånd. När man skickar större mängder data över längre avstånd har däremot tekniken ingen större effekt.

Specifikationen inkluderar den wifi-funktion som också finns i bluetooth 3.0. Tack vare denna kan bluetooth 4.0-enheter hoppa in i ett 802.11n-nätverk och överföra data i 25 megabit per sekund.

Enligt Bluetooth SIG kommer de första produkterna med bluetooth 4.0 att dyka upp i slutet av 2010, eller närmare bestämt under det fjärde kvartalet. Då kan vi förhoppningsvis räkna med att få se bland annat headsets, mobiltelefoner och datorer som har stöd för specifikationen.