Satels svenska generalagent Induo meddelar att radiomodemen Satellar nu finns tillgängliga med svenska frekvenser och kan köras på 400-445 megahertz frekvensomfång i ett och samma modem.

Satellar är en modulärt uppbyggd radiomodemlösning som kan upprätta en trådlös ethternetlänk på 40-50 kilometers avstånd. Bland annat används lösningen för övervakning och styrning av diverse infrastruktursystem som vind- el- och vattenkraft, vilket kan göras via internet tack vare ethernetanslutningen.

Radiomodemet använder sig av digital dsp-radio för att bättre utnyttja bandbredden och minska störningarna. Den nu uppdaterade radiomodulen kan justera uteffekten mellan 100 milliwatt och en watt och har därmed en effektförbrukning på mellan sju och tio watt vid sändning. Vid mottagning ligger effektförbrukningen på tre watt.

Den centrala huvudenheten använder sig av en Arm 9-processor på 200 megahertz, har 64 megabyte arbetsminne och kör ett Linux-baserat operativsystem. Strömförbrukningen är två watt med det grafiska gränssnittet aktivt, annars 1,4 watt.