Vissa versioner av Windows 7 kommer med en inbyggd kopia av Windows XP för att enkelt köra äldre mjukvara som inte är kompatibel med Microsofts nyare versioner av Windows.

Egentligen har bara Microsoft inkluderat denna funktion i Windows 7 Professional, Enterprise och Ultimate, men Home Premium och Starter-versionerna kan faktiskt också köra Windows XP i Virtual PC. Installationen görs dessutom på exakt samma sätt.

Den enda egentliga skillnaden är att du måste tillhandahålla en egen kopia av Windows XP. Vi tänkte ta er igenom de steg som behövs för att komma igång.

Steg 1 - Kolla processorn
För att kunna köra en virtuell maskin på datorn krävs att processorn har stöd för virtualisering. Är du osäker finns flera gratisverktyg för ändamålet. Intels verktyg hittar du här medan AMDs verktyg återfinns här.

Du kan även behöva kontrollera att ditt moderkorts bios klarar av tekniken, vilket du med fördel kan göra med hjälp av detta verktyg från Microsoft. Kom ihåg att köra igång samtliga av ovanstående verktyg med administratörsrättigheter för att undvika problem.

Steg 2 - Hämta hem Virtual PC 2007
Virtual PC 2007 hämtar du här i 32- eller 64-bitarsversion. De lägsta systemkraven är en Pentium-processor på 400 megahertz och uppåt, 35 megabyte diskutrymme (plus utrymme för gästoperativsystemet) och Windows XP.

Steg 3 - Skapa din virtuella maskin
Vid installationen kan du eventuellt få ett meddelande om kompatibilitetsproblem, men du kan ändå fortsätta med installationen.

Virtual PC startar du därefter via Startmenyn. Inledningsvis får du tre val: Konfigurera en maskin via en steg-för-steg-guide, skapa en med standardinställningar eller att ladda en existerande virtuell maskin.Nu har en virtuell maskin, allt som saknas är ett operativsystem.

Steg 4 - Installera gästoperativsystemet
Kör du igång den virtuella maskinen frågar den efter en stund efter ett operativsystem. Nu krävs antingen en cd/dvd eller en avbild på hårddisken. Anropa den via cd-menyvalet, alternativ dra en avbild från ett intilliggande fönster till cd-ikonen längst nertill vänster i fönstret. Om inget händer kan du behöva trycka en gång på Enter.

Installationen tar en stund på sig och kan endast installeras på utrymmet du angivit tillgängligt för den virtuella maskinen. För att frigöra musen för andra fönster under tiden trycker du på den högra Alt-knappen. I fullskärmsläget är det Alt-Gr och Enter som gäller.

Steg 5 - Installera tillägg
För att ge den virtuella maskinen lite mer funktionalitet krävs att du installerar tillägg för detta - exempelvis delad urklippsbok och nätverksdisk kopplat mot värdoperativsystemet (i detta fall Windows 7).

Öppna menyraden Action, följt av valet Install or Update Virtual Machine Additions. Nu bör tilläggen installeras och bli tillgängliga efter en omstart av den virtuella maskinen. Om detta inte fungerar bör du hitta en skiva med tilläggen i den virtuella maskinens cd-enhet. Lokalisera Windows-mappen på skivan och kör setup-programmet.

Steg 6 - Skapa delad nätverksdisk
En delad mapp är en nödvändighet för att enkelt kunna flytta filer mellan värddatorn och den virtuell maskinen. Under Edit-menyn i Virtual PC hittar du ett inställningsfönster där kan du välja att skapa sådan. Bläddra till en lämplig mapp i värddatorn och tryck på OK så skapas denna mapp som en nätverksdisk. Med ovanstående tillägg kan du nu även kopiera filer mellan maskinerna genom att klicka och dra direkt mellan fönstren.

Steg 7 - Värna om säkerheten
Även om all trafik styrs genom värddatorn får du inte glömma att säkra upp gästoperativsystemet. Det innebär att du bör hämta hem de senaste uppdateringarna, installera antivirusmjukvara och hålla systemet rent, för att inte riskera att något drabbar din maskin.

Två tips:
När du defragmenterar hårddisken nästa gång, hoppa över Virtual PC-växlingsfilen som tillhör den virtuella maskinen för att spara tid.
Glöm inte att stänga ner maskinen när den inte behövs för att frigöra lite extra resurser.

Det bör tilläggas att Virtual PC 2007 inte erbjuder möjligheten att använda USB-ansluten hårdvara, vilket begränsar användningsområdet för den som hoppats kunna använda äldre utrustning. För att lösa detta kan det därför vara mer lämpligt att titta på alternativ som Vmware Player eller Sun Virtualbox.