Utbudet av solid state-diskar (ssd) växer sakta men säkert. Samtidigt dyker det upp olika typer av diskar för olika användningsområden. Det finns till exempel en disk som läser och skriver blixtsnabbt i alla lägen, en som fungerar anständigt jämt till ett lågt pris och en som har maximal driftssäkerhet och lång livslängd.


"Ett utmärkt val för att höja prestanda i en skrivbordsdator"


Vi har testat en disk från OCZ som faller någonstans mellan de två första kategorierna. Den vill vara både behagligt snabb för allroundanvändning och prisvärd. Men det är en typisk disk för klientdatorer, med mlc-teknik och sänkta krav på felhanteringen för att maximera prestanda bland annat vid slumpmässiga skrivningar.

Stor och prisvärd
Disken finns i olika storlekar, från opraktiskt lilla 30 gigabyte till mer generösa 120 gigabyte. Vi har tittat på den största. Med ett pris på knappt 3 000 kronor exklusive moms är det den mest prisvärda modellen räknat per gigabyte, och den står sig prismässigt bra i konkurrensen med andra tillverkares modeller.

Agility har en kontrollenhet från Indilinx som är en av de mer använda på marknaden just nu samt en intern cache på 64 megabyte. Disken är byggd för enklare datormiljöer och har inga speciella inkapslingar eller extrem temperaturtålighet. Det gör den till ett utmärkt val för den som vill höja prestanda i en skrivbordsdator med normalgod ventilation.

Agilitys prestanda lämpar sig också bäst för just klientdatorer och arbetsstationer. Vi testade disken med testprogrammen Hdtune Pro och Iometer som gav i stort sett samma resultat. Maxhastigheten är klart imponerande. Tillverkaren uppger upp till 230 megabyte per sekund i läshastighet och vid upprepad sekventiell läsning av större filer når vi 218 megabyte per sekund. Vår uppmätta skrivhastighet är 122 megabyte per sekund, mot specificerade 135.

Med disken som lagringsplats hade det här varit en avgörande fördel, men det är som systemdisk en ssd gör sig bäst och där är det slumpmässig åtkomst och hantering av små datamängder som gör den stora skillnaden.

På det området gör Agility riktigt bra ifrån sig. Dess snabba åtkomst visar sig i resultatet 20 000 iops vid sekventiell läsning. Vid slumpmässig läsning blir resultatet klart godkända 12 000 iops. Det är inte snabbast i ssd-sammanhang, men hör helt klart till de bättre.

Den verkligt positiva siffran är resultatet vid slumpmässig skrivning med långa initieringar för att skriva till enskilda adresser. Det är många ssd-diskars svaga punkt och oftast går det lika långsamt som för mekaniska diskar, om inte ännu segare. Men Agility hör till en ny generation ssd som klarar detta galant, med liknande svarstider som vid läsning. Det är mycket värdefullt till exempel när datorn arbetar aktivt i databaser eller stora filkataloger.

TechWorlds slutsats
Det är väldigt lite att klaga på här. En marginell skillnad mellan olika adressområden gör att ungefär en femtedel av ”sektorerna” – för att använda magnetdisktermer – är något långsammare att läsa och skriva till, men det är just vad det är – marginellt. Annars hör Agility till de mest prisvärda och jämnt presterande ssd-diskarna för klientbruk just nu. Om du behöver lägga i en extra växel i en krävande arbetsstation eller om du vill ge en gammal bärbar nytt liv kan vi inte annat än rekommendera ett inköp.

Fakta

 • Leverantör: OCZ
 • Kontakt: ocztechnology
 • Artikelnummer: OCZSSD2-1AGT120G
 • Produkttyp: solid state-disk
 • Cirkapris: 2 800 kr
 • Garanti: 2 år
 • Format: slim 2,5 tum
 • Gränssnitt: sata II
 • Cache: 64 MB
 • Lagringsyta: 120 GB
 • Läshastighet: 218 MB/s
 • Skrivhastighet: 122 MB/s
 • Iops, slumpmässig läsning: 12 203
 • Iops, slumpmässig skrivning: 3 039
 • Uppgiven mtbf: 1,5 miljoner timmar
+ Snabb, prisvärd, rymllig.
- Enstaka längre adresseringar.

LOVANDE
I våra kortare tester ger vi omdömena Lovande, Tveksam eller Dålig.