Det har legat i luften ett tag. Sen besvikelsen med de överdrivna prestandasiffrorna för 802.11n har ett flertal företag jobbat hårt på att ta fram trådlös kommunikationsteknik för datornätverk som verkligen ska komma upp i en gigabit per sekund – först att lyckas är det lila Nederländska utvecklingsföretaget Limerate.

Paketet är verkligen enkelt att installera – accesspunkten ser ut och fungerar som vilken annan accesspunkt som helst, och klientkorten finns som både pci-kort för stationära datorer och usb-pinnar för mobila enheter och bärbara datorer. Vi loggar in på accesspunkten via ett webbgränssnitt efter att vi kopplat in strömmen. Väl inne möter oss ett ganska mediokert men fullt fungerande administrationsgränssnitt. Det riktigt fina med tekniken är att alla de inställningar som du förväntar dig i en accesspunkt för 802.11n även finns på plats i denna accesspunkt för 802.1/4.


Accesspunkten är fullproppad med teknik och gör sig dessutom bra på skrivbordet. Inte mindre än 64 ssid och 1024 vlan stöds. Säkerheten är hög med wpa2 med psk och 801.x/eap.

Just den modell vi kommit över är inte riktigt klar för produktion, men vi kan se att alla de säkerhetsfunktioner med mera som vi kan förvänta oss finns och fungerar. Vi kan ställa säkerheten från wep till wpa2 med psk och/eller 802.1x och eap. Accesspunkten kan dela ut 64 ssid som kan kopplas till inte mindre än 1024 vlan. Dessutom kan accesspunkten skapa tillfälliga inloggningsuppgifter för till exempel gäster på ett hotell.

Vi testade med en usb-sticka på en bärbar dator i andra änden av länken. Installationen innebär inga som helst problem, även om drivrutinsstödet är svagt. Allt som stöds är Windows 7 och Solaris. Usb-enheten kopplar upp sig direkt mot accesspunkten och det hela är igång.


Klientdelen finns i två versionen – pci-kort och usb-sticka, vi testade usb-versionen. Hasigheten är svindlande med nästan 1000 megabit per sekund – inga fantasi-siffror, utan riktiga megabit per sekund.

Våra tester med testmjukvaran Wireless Link Pro 1.4 från Agilent visar klart och tydligt att prestanda är helt fantastiska. Med två väggar mellan accesspunkt och klient-enhet kommer vi lätt upp i 986 megabit per sekund, trots ett avstånd på 30 meter. I andra änden av byggnaden, och bara 25 procents signalstyrka är hastigheten hela 451 megabit per sekund, vilket vi anser är helt ok.

Tekniken är egentligen ganska enkel enligt de kontakter TechWorld haft med tekniska representanter från Limerate. En signal från Infinband-kretsen gör om till radiovågor och den egentliga tekniken 802.11n tunnlas ned i Infiniband-paketen. Infiniband-radion fungerar alltså bara som en bärare av 802.11n och vi behöver inte bry oss om den trådlösa Infiniband-tekniken över huvud taget – det hela sker helt automatiskt. Till råga på allt är även en teknik där fcoe tunnlas ned i Infiniband på väg. Enligt Limrate kommer deras teknik att dyka upp lite varstans i framtiden, speciellt i smarta telefoner.

Det är inte utan att vi nu äntligen kan skönja en framtid utan kablar. Att tekniken dessutom ör billig gör ju knappast saken sämre. Accesspunkten kommer att säljas av Dustin för endast 2995 koronor och klient enheterna kostar 395 kronor för pci-versionen och 495 kronor för usb-versionen.

TechWorlds slutsats
It-avdelningarna bör tänka om redan nu, och planera för en trådlös framtid. Vi är övertygade att även de mest krävande tillämpningarna och miljöerna kan fungera med 802.1/4-tekniken. Att det dessutom kommer en fcoe-version runt hörnet gör ju inte saken sämre. Naturligtvis är detta även ett stort steg framåt för företagets klienter, som nu kommer att kunna köra riktigt höga hastigheter i nätverket. Vi säger köp.

Fakta

 • Leverantör: Limerate Swindelwerk, AG.
 • Kontakt: limerate.com
 • Pris (ex moms): AP: 2995:-, PCI-klient 395:-, USB-klient 495:-
 • Mjukvaruversion: 0.97
 • Administration: Webbgränssnitt
 • Säkerhet: WEP/PSK/PSK2 PSK
 • Antal ssid: 64
 • Antal vlan: 1024
 • Tillfälliga inloggningsuppgifter: ja
 • 802.1x/EAP: ja/ja
 • Energiförbrukning: 24 MW
 • Årskostnad energi (1:- per kWh): 10.224.000:- per år



+ Fantastiska prestanda och hög säkerhet.
- Något hög energiförsbrukning


LOVANDE
I våra kortare tester ger vi omdömena Lovande, Tveksam eller Dålig.