Den danska registraren Gratisdns.dk signerade natten till skärtorsdagen hela 2100 stycken .se-domännamn med säkerhetstillägget dnssec. Det innebär att antalet signerade .se-domäner över en natt fördubblats.

Dnssec, en förkortning för dns security extensions, ska göra det säkrare att göra namnuppslagningar på nätet för adresser och e-post. Den ökade säkerheten ligger i att zonerna är kryptografiskt signerade, vilket i praktiken innebär mer pålitliga anslutningar då avsändare kan säkerställas och innehållet inte kan ändras på vägen.

Trots att dnssec är en fastställd standard har säkerhetslösningen haft problem att få fotfäste, både på grund av upptäckta säkerhetsluckor och svårigheter att implementera tekniken. Detta har dock lett till att ett antal verktyg lanserats för att underlätta för verksamheter att ta till sig den mer säkra lösningen. Ett av dessa initiativ är Opendnssec.

Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE) som i dagsläget listar 3498 dnssec-signerade .se-domäner är förstås positiva till förändringen.

- Nu återstår det att få alla enskilda domännamnsinnehavare och namnserveroperatörer att följa GratisDNS.dk:s goda exempel och signera sina domäner, vilket i sin tur innebär bättre säkerhet för alla Internetanvändare, säger Peter Forsman, registraransvarig på Stiftelsen för Internetinfrastruktur.