Att Apples Ipad skulle kunna hackas för att köra icke godkänd kod var relativt väntat, men att det gjordes mindre än ett dygn efter lansering kanske förvånar lite mer.

Det första hacket utfördes av den välkände Iphone-hackaren Musclenerd som med hjälp av en variant av en jailbreak-metod kallad Spirit fjärransluter till sin Ipad via ssh och lyckas ta root-kontroll över den. Beviset publicerade han i form av ett videoklipp.

Jailbreak är det begrepp som används för att åsidosätta Apples vanliga begränsningar i Iphone och Ipod, som därmed tillåter installation och körning av osignerad mjukvara från andra platser än App Store.

Spirit utnyttjar en känd webbläsarbugg, vilket i praktiken innebär att Iphone 3.2-mjukvaran som återfinns i Ipad fortfarande innehåller några av de säkerhetshål som sedan tidigare visat sig finnas i 3.1.3-koden. Apple verkar helt enkelt inte haft tid att åtgärda dem innan lanseringen.

Ännu saknas en automatiserad version av hacket, men det ser inte ut att ligga långt borta i tiden. Förutom Musclenerd och hans Iphone Dev Team sägs även George Hotz ”Geohot” arbeta på ett officiellt hack som antagligen släpps inom kort.

För att visa att arbetet rullar på har Iphone Dev Team även publicerat stillbilder på en Nintendo-emulator som kör Super Mario 64, samt den i jailbreak-kretsar kända mjukvaran Cydia som tillåter installation av program på en ”jailbreakad” Iphone eller Ipod.