Under det senaste året har Internet Explorer förlorar 8 procentandelar på marknaden för webbläsare medan Firefox, Chrome och Safari har ökat. Microsoft har nu bestämt sig för att försöka vända trenden med kommande Internet Explorer 9 som inkluderar två viktiga nyheter, nämligen stöd för html 5 samt en ny och snabbare javascript-motor med namnet Chakra.

Dean Hachamovitch som är general manager för Microsofts Internet Explorer-division säger att IE 9 kommer förbättra html 5-applikationerna genom dra nytta av datorns hårdvara. Med hårdvara menar han inte minst grafikprocessorn.

Under en demonstration vid MIX10 i mitten av mars visade Hachamovitch en html 5-video i hd-upplösning som spelades upp i IE 9 respektive Chrome. I den sistnämnda webbläsaren hackade filmen hela tiden, men i IE 9 flöt det på utan problem och processorbelastningen var också låg.

Enligt Microsoft erbjuder IE 9 stöd för html 5-funktionerna h.264-video, inbäddat ljud där taggar kan läggas in direkt på en webbsida samt formatet svg för vektorgrafik.

Eftersom Microsoft ännu inte annonserat något datum för när IE 9 kan tänkas vara klar och dessutom inte visat upp en tidsplan för betaversionen, kan Hachamovitch inte säga något om säkerhetsfunktionerna i mjukvaran.

I dagsläget har förhandsversionen av IE 9 laddats ner 700 000 gånger, och 60 procent av de buggar som man hittills har stött på har också åtgärdats.

Källa: The Windows Internet Explorer Weblog