Ett första intressant faktum är att det är ett och samma servicepaket till både Windows 7 och Windows Server 2008 R2. Detta visar på den nivå av delad kodbas som numera gäller för de båda operativsystemen. Denna beta av SP1 innehåller mestadels buggrättningar, vi räknar till 239 KB-ID som inkluderas i paketet. Det finns dock några helt nya funktioner, framför allt två stycken på serversidan, som vi ska se närmare på nedan.

Dynamic Memory (DM)
Hyper-V i utökas med en ny funktion som gör att det RAM som tilldelas en virtuell maskin automatiskt justeras under drift. Man konfigurerar ett initialt värde och ett maxvärde och däremellan kommer Hyper-V på egen hand att justera mängden RAM beroende på behov i den virtuella maskinen.


Dynamiskt Minne (DM) konfigureras på detta vis i Hyper-V. Minimivärde, maxvärde, minnesbuffert och prioritet per VM kan anges.

RemoteFX
Microsofts skärmöverföringsprotokoll RPD har minst sagt några år på nacken. Med SP1 får protokollet en uppfräschning i och med funktionen RemoteFX. Detta innebär att det fysiska grafikkortet som sitter i servern kan utnyttjas för att snabba upp upplevelsen på klienterna som ansluter till virtuella maskiner på denna server. Detta kan bli värdefullt i VDI-sammanhang där Microsoft gärna vill öka sin marknadsandel, främst på bekostnad av VMWare.

Rent praktiskt installeras ett nytt virtuellt grafikkort i den virtuella maskinen (VM). Man ansluter sedan till denna VM med en Remote Desktop Klient från en dator som kör Windows 7 SP1 eller Server 2008 SP1 som innehåller klientdelen av RemoteFX. Eftersom det från och med nu är det primära skrivbordet som användaren ansluter till så kan man inte längre se denna via Hyper-V verktyget.


Här har vi adderat ett virtuellt RemoteFX grafikkort till en VM.

Minimikravet idag för RemoteFX är 10 Mbit och max 20 millisekunders fördröjning, dvs det är inte skapat för WAN-trafik. Här får vi hoppas att Microsoft arbetar igenom protokollet mer i framtiden. Varje VM "kostar" ca 200 MB video-RAM, vilket vi inte kan tolka på annat sätt än att det maximalt går att använda 4-5 klienter per fysisk server eftersom videominnet sedan tar slut i många grafikkort. Vi har i denna version inte gjort några prestandatester eftersom det är en så pass tidig betaversion.

Förutom dessa två stora nyheter i Hyper-V så har Microsoft på serversidan sett till att 6to4 och Teredo protokollen numera fungerar med Network Load Balancing (NLB), förbättrat stöd för att hantera tjänstekonton i DMZ och till sist får vi möjlighet att bättre justera hur många samtidiga användarinloggningar som kan hanteras simultant av en domänkontrollant.


Vid installationen av rollen "Virtualization Host" kan vi välja att ta med RemoteFX.

Läs mer om Microsofs vdi-satsning här: Microsoft prioriterar det virtuella skrivbordet.

Få nyheter i Windows 7 SP1
Nyheterna i Windows 7 är av det minimala slaget. Om man har en HTPC kan man räkna med att HDMI ljudet blir mer stabilt och vi kan numera skriva ut XPS dokument i olika orienteringar. Det finns också två nyheter som är gemensamma för båda OS och det är att öppna mappar som man angett att de ska finnas kvar efter omstart av datorn numera återses på samma plats där de lämnades och vi har fått stöd för nya autentiseringsmekanismer vid användning av IKEv2 protokollet (IPSec).

DM och RemoteFX är de enda egentliga nya funktionerna i SP1. I övrigt är det mest rena buggfixar. Det bör återigen sägas att vi testat en tidig beta av servicepaketet och att innehållet givetvis kan ändras i den skarpa versionen. Vår gissning är att vi ser en skarp version av servicepaketet i slutet av sommaren.