Norska Opera skickade för några veckor sedan in en ansökan om att få deras mobila webbläsare Opera Mini godkänd för App Store, vilket nu också fått grönt ljus från Apple.

- Vi är glada över att kunna erbjuda Iphone och Ipod touch-användare en fantastisk surfupplevelse med vår Opera Mini App. Denna app är ytterligare ett steg närmare Operas mål att ta webben till fler personer på fler platser, säger Operas vd Lars Boilesen.

Opera som webbläsare har hängt med länge men har på senare tid slagit igenom stort på den mobila marknaden. I mars passerade webbläsaren även gränsen för 100 miljoner användare, vilket de inte minst har webbläsaren Opera Mini att tacka för, som står för hälften av dessa användare.

Opera Mini fungerar på så sätt att all trafik styrs över Operas servrar, vilka komprimerar bilder och andra filer upp till 90 procent innan de skickas vidare till användaren. Detta sänker trafikmängden avsevärt och sparar i slutändan pengar för användaren. Eftersom det är en huvudfunktion i mjukvaran är det antagligen också anledningen till varför Apple godkänt det hela.

Apples avtal tillåter nämligen inte program på App Store som utför samma uppgifter som redan finns inbyggda i telefonen.