Att byta e-postprogram ­eller e-posttjänst kan ­vara bökigt och rent ut sagt riskfyllt. Även om de flesta mejlklienter har en viss möjlighet till säkerhetskopiering är funktionerna ofta bristfälliga.

Hos webbmejltjänster är funktioner för säkerhetskopiering och flytt ännu mer sällsynta. Ska du byta från till exempel Yahoo till Gmail, och få med dig din gamla inkorg, får du skicka mejlen ­vidare manuellt, med risken att konversationskedjor, bifogade ­filer och inbäddade media tar skada.

Yippiemove är en tjänst som genomför e-postflytten i några få enkla steg. Den klarar en stor mängd webbaserade mejltjänster, från Yahoo och Gmail till Compuserve, Safe-mail och Exchange 2003 och 2007 via Exchange My Mail. Även för mejltjänsterna hos de stora svenska internetleverantörerna, samt ett antal högskolor och universitet, finns det en fördefinierad migrationsfunktion.

Manuellt arbete


Det kan gå att flytta e-post även hos tjänster som inte finns på Yippiemoves lista, men då krävs mer manuellt handhavande och att tjänsterna har möjlighet till imap-uppkoppling. Du får dock inga garantier för att det faktiskt går vägen. Här hade det varit bra med direktstöd för ytterligare en handfull av de mer vanliga mejltjänsterna, framför allt Windows Live och Hotmail.

Loggar in på webbsida


Handhavandet kunde inte vara enklare. Du går in på Yippiemoves webbsida, anger inloggningsuppgifter till ditt gamla och ditt nya mejlkonto och låter tjänsten göra resten. Om du vill kan du välja ut foldrar och andra kategoriseringar innan du gör överföringen.

För företag finns möjlighet att samordna importen av flera konton samtidigt. Kanske vill företaget konsolidera medarbetarnas webbmejl till exempelvis Gmail, så att man kan använda gemensamma funktioner där.

Vi testade att flytta ungefär 1 500 e-postmeddelanden från vårt Gmailkonto till ett nyskapat konto på AOL.com. Med bifogade filer var datamängden sammanlagt 180 megabyte. Mejlen överfördes på cirka 20 minuter och samtliga viktiga data, som rubriker, datum och tid samt meddelandets status (läst, oläst, samt taggat på övriga sätt), kom med, likaså alla bifogade filer.

Det vi förlorade på vägen var rich text-formatering och Gmails struktur med nästlade e-postkonversationer. Det sistnämnda är dock inget som Yippiemove kan göra så mycket åt, det är en sorteringsfunktion i Gmail baserad på kronologi och rubriktext, som helt enkelt inte finns i alla tjänster. Det är ändå den sortens saker man ska vara beredd på att man får reda ut i efterhand.

 Gränssnittet är enklast möjliga. Ange e-postkonto och login. Vi får även instruktioner om vår mejltjänst behöver ställas in för att möjliggöra flytten.

 Det går att göra urval av vilka mejl som ska föras över. Dock inte vilka enskilda meddelanden som ska skickas.

 Du får en utförlig rapport över hur flytten fortlöpte och hur snabbt det gick.

TechWorlds slutsats


Yippiemove kan vara ett ovärderligt verktyg för den som vill samordna företagets webbmejl­användning och för enskilda individer som vill flytta mejlarkivet. Det kan helt klart vara värt de femton dollar man får hosta upp för ett grundläggande ­abonnemang.

Fakta

Leverantör: Wire Load
Kontaktwww.yippiemove.com
Pris: 14,95 dollar (cirka 110 kronor) per överföringsjobb (upp till 20 000 mejl eller 20 GB)
Andra prisplaner: Mängd-rabatt vid batchöverföringar

+Mycket lättanvänt,
snabb överföring,
bra översikt.

-Något dyrt för större företag,
tappar viss formatering.

LOVANDE

I våra kortare tester ger vi omdömena Lovande, Tveksam eller Dålig.