Ibland kan de enklaste lösningarna, med ett begränsat antal funktioner, vara det smidigaste. Mjukvaran Axcrypt från Axantum Software tenderar att tillhöra den kategorin. Axcrypt är ett gratis Windows-program som utvecklats för kryptering av ett mindre antal filer eller mappar.

Efter installation krävs det endast ett klick med höger musknapp för att få fram en enkel meny för den fil eller mapp man markerat. Därefter går det att kryptera filen tillsammans med ett valfritt lösenord.

Programmet har funktioner för att kryptera filer, kryptera en kopia till en krypterad fil eller skapa en körbar exe-fil med kryptering och lösenord. Det senare är lämpligt om man måste skicka en skyddad fil till någon som inte har Axcrypt.

Själva skyddet baseras på 128-bitars aes-kryptering. Om man vill finns möjlighet att låta programmet skapa ett eget lösenord, där en lång sträng slumpmässiga tecken genereras. Det kan vara ett alternativ för extra säkerhet om det känns svårt att komma på egna lösenord som också är långa. Fast det förutsätter att man inte tappar bort den nyckelfil som skapas i processen och som krävs för att avkryptera det som skyddats.

Axcrypt finns för både 32- och 64-bitars Windows operativsystem. Alla versioner av Windows från och med Windows 98 och NT 4.0 stöds. De äldre operativen kan dock bara köra äldre versioner av Axcrypt.

Programmet finns att hämta här.