Comodo är ett välkänt namn i säkerhetskretsar och utöver antivirus- och brandväggsprodukter erbjuder företaget nu även en säker webbläsare. Precis som Google Chrome baserar sig Dragon på det öppna källkodsprojektet Chromium, men sägs innehålla fler säkerhetsfunktioner.
Dragon stoltserar bland annat med följande funktioner:
- Högre sekretess än Google Chrome.
- Identifikation och rangordning av olika ssl-certifikat
- Inkognito-läge som blockerar cookies och hindrar spårning av nedladdade filer via webbläsaren. Användaren ska kunna surfa utan att lämna några spår efter sig.
- Snabbare, stabilare och mindre resurskrävande än andra webbläsare.
Några av punkterna är dock ganska allmänna och Comodos hemsida saknar några förtydligande exempel. Generellt är Chromium i alla fall en bra grund för en säker webbläsare då varje flik körs i en separat process. Dess sandlådefunktion ska därmed göra det svårare för elak kod att få fäste i datorn.
Det är inte mycket som skiljer Dragon från Chrome.
Installationen är enkel. Förutom en annan ikon och Comodo-logotypen i högra hörnet märker den som kommer från Google Chrome knappt att man bytt webbläsare. Dragon hanterar extensions och teman; inställningsfönstret är så gott som identiskt med det i Chrome och hjälplänken tar till och med användaren direkt till Google Chromes webbplats.
Bättre koll på ssl-certifikat
Webbplatser erbjuder i dag tre olika slags ssl-certifikat (secure socket layer) som ska garantera en säker anslutning, något som symboliseras med ett hänglås i webbläsaren. Problemet är dels är det inte helt lätt att se vilket certifikat som används och dels är ett av dessa, domain validation, både enkelt och billigt att införskaffa för vem som helst.
Domänvalideringstekniken i Dragon kategoriserar helt sonika upp de olika ssl-certifikaten och uppmärksammar användaren om eventuella osäkra sådana på ett tydligt sätt. En trevlig funktion som bör innebära lite extra trygghet för användaren.
Comodo Dragon visar tydligt när och varför ett ssl-certifikat kan anses vara osäkert.
Förutom just ssl-hanteringen är skillnaderna jämfört med konkurrensen få. De flesta webbläsare har numera många inbyggda säkerhetsfunktioner som popup-blockerare, skydd mot lösenordsfiske samt inkognito-lägen som tillåter anonymt surfande och som motverkar spårningsfunktioner.
Prestandan då? Processorbelastning och minnesanvändning i Dragon är något lägre än i Chrome, men skillnaden är liten och inget som märks vid normal användning. Webbläsaren fungerar generellt bra och är snabb och följsam, precis som Google Chrome.
När det kommer till kritan räcker dock inte ssl-hanteringen för att i dag ta klivet från Chrome till Dragon. Den viktigaste aspekten när det gäller säkerhet är en webbläsare som uppdateras direkt när sårbarheter upptäcks. Det är fortfarande oklart hur frekvent Comodo kommer att underhålla Dragon, vilket gör att vi än så länge håller oss kvar vid de mer etablerade webbläsarna. Dragon bygger dessutom på Chromium 4 medan Google Chrome numera är inne på version 5.
Webbläsare med särskild fokus finns det gott om redan i dag och det är inte omöjligt att det finns plats för en webbläsare med ett extra lager säkerhet.
Comodo behöver göra fördelarna med Dragon ännu tydligare, eller bjuda på lite fler särskiljande funktioner för att vi ska bli helt övertygade. Potentialen finns där, men ännu känns det inte som att det är dags att byta webbläsare.
Beskrivning: Webbläsare med extra säkerhetsfunktioner.
Senaste version: 4.0.1.6 (med Chromium 4 som bas)
Leverantör: Comodo, http://www.comodo.com/home/internet-security/browser.php
Plattform: 32-bit Windows XP/Vista/7 (installeras dock i 64-bitars Windows utan klagomål)
Plus:
Bra ssl-hantering
Flikar i separata processer
Snabb
Minus:
Otydliga skillnader mot Chrome
Osäker uppdateringsfrekvens
Bygger på äldre Chromium-version