Många företag använder fortfarande gaml versioner av Office, såsom Office 2003, och det är troligt att många kommer att ta steget direkt till Office 2010 istället för 2007. Skillnaderna mellan Office 2003 och 2010 är mycket stora, medan användare av Office 2007 kommer att känna igen det mesta. Det finns trots det en hel del nyheter i Office 2010. Till att börja med finns produkterna för första gången som äkta 64-bits applikationer, något som troligen är mest värefullt för avancerade användare av Excel och Access eftersom det är troligt att det är där de största datamängderna ska behandlas.

Äntligen har också samtliga produkter det nya ”ribbon”-utseendet och inte någon mystisk blandning som det var i Office 2007. Det går bra att öppna dokument skapade i Office 2010 i äldre versioner av Office, tex Office 2007 eller Office 2003 med installerat kompatibilitetspaket. Det finns också äntligen stöd för dokumentformatet OpenDocument 1.1.

Det är tydligt att Internet och molnet arbetar sig alltmer in i produkterna. Exempel på detta är att man kan publicera direkt till en blogplats från Word, du kan spara och hämta filer direkt från din SkyDrive. SkyDrive ger dig 25 Gb gratis lagringsutrymme på Internet om du bara har ett Live ID. Med PowerPoint 2010 kan man också enkelt publicera en presentation och maila ut en länk till de som ska se på den och de kan följa din presentation via en vanlig webbläsare. Den stora runda knappen i vänstra hörnet är borta och ersatt av en hel sida varifrån man sköter om allt som har med publicering och utskrifter att göra.

Sky drive
Spara filer i din Sky drive.

Word 2010
Word 2010 är ganska likt Word 2007.

Outlook har fått ett ansiktslyft och är mycket likt webbgränssnittet Outlook Web Access, OWA i Exchange 2010. Den i OWA befintliga konversationsvyn finns även här och gör det lätt att ha koll på vilka brev som hör ihop i form av en brevväxling. En annan trevlig funktion i Outlook är ”Quick Steps”. Detta är genvägar på verktygsfältet som underlättar saker du gör ofta. Tex kan ett tryck på en ”Quick Step” innebära att du i ett steg tar bort och svarar på ett brev, eller med ett tryck skapar ett brev med, säg, tio fördefinierade mottagare. Lysande bra!

Outlook 2010
Outlook har fått sig ett ansiktslyft.

Det finns ockå ett spännande alternativ till den fullvärdiga produktsviten. Via SkyDrive kan man använda Office Web Apps, dvs webbaserade varianter av Excel och PowerPoint, Word och OneNote verkar ännu inte vara på plats eftersom vi bara får ett felmeddelande när vi ska starta dessa program. Web Apps är ännu långt ifrån lika funktionsrika som de fullvärdiga produkterna, men visar på den tydliga riktningen att molnbaserade produkter är på väg att bli ett bra alternativ.

En intressant sak är att produkterna startar oerhört snabbt jämfört med tidigare versioner. På en genomsnittlig bärbar dator tar det under en sekund att starta varje ingående produkt vilket ger en trevlig upplevelse. Vi har svårt att vid en första anblick se några direkta nackdelar med Office 2010. Produkten har genomgått en av historiens största betaprogram med över två miljoner nedladdningar och det verkar ha gett resultat.

Excel 2010
Excel 2010 lokalt installerat.

Excel 2010 i molnet
Excel 2010 i molnet.

Power point 2010
Power point 2010.

Ska ni uppgradera/köpa Office 2010?
Det är inte längre tillåtet att rösta.