Knutpunkterna hos Netnod återfinns långt nere i mörka bergrum. Foto Netnod.

Den svenska internetknutpunkten Netnod Internet Exchange hanterar en betydande del av den svenska internettrafiken, där internetoperatörerna hyr kapacitet för att enkelt kunna ansluta till andra operatörer.

Hur stor del av landets totala trafik som passerar här är okänt, men Netnods statistik brukar ändå användas som en måttstock för aktuella trafiktrender. Netnod har dessutom precis börjat titta på en uppgradering, vilket skvallrar om att trafiken knappast håller på att avta.


Kurt-Erik Lindqvist
uppgraderar.
Kurt-Erik Lindqvist, systemtekniker och vd på Netnod, börjar ni slå i taket?
- Inte när det gäller mängden vidareförmedlade bitar, men portarna är slut. I princip alla kunder går över till anslutningar med 10 gigabit per sekund och där ser vi en fortsatt tillväxt. Vi har faktiskt precis lagt en beställning på uppgraderingar av de båda switcharna i Stockholm till Brocades MLX 32-chassin, vilket framför allt ger oss fler portar än vi har i dag, förklarar Kurt-Erik Lindqvist.

Netnods knutpunkter finns i underjordiska bergrum säkrade mot intrång och driftstörningar, i Stockholm (på två olika platser), Malmö, Göteborg, Sundsvall och Luleå. Andra mindre knutpunkter är exempelvis Solix i Stockholm och Norrnod i Umeå.

Den sammanlagda trafiken ligger enligt Kurt-Erik Lindqvist i dag på omkring 220 gigabit per sekund, jämfört med omkring 20 gigabit per sekund för drygt fem år sedan. Trafiken varierar över tid men i princip är all tillväxt av trafiken förlagd till höstmånaderna. Varför vet ingen.


Rejält med trafik flödar genom Netnod. Doppet i april 2009 sammanfaller med när IPRED-lagen trädde i kraft.

Vilken utrustning hanterar trafiken i dag?
- Knutpunkterna är helt fristående och vi försöker så långt det går att hålla oss till ett chassi. I Stockholm sitter två fristående RX16-switchar (med 16 kortplatser) och de övriga knutpunkterna som behöver färre portar kör RX8, berättar Kurt-Erik Lindqvist.

- För de neutrala co-location punkterna där vi har många kunder, Telecity och InterXion har vi DWDM system från Transmode för att köra anslutningarna till bergrummen.

brocade mlx-32
Brocade Netiron MLX-32

Uppgraderingen i Stockholm till Brocades Netiron MLX 32-växlar innebär dubbelt så många linjekortplatser som i dag. Två miljarder paket per sekund och 3,2 terabit per sekund icke-blockerande kapacitet anges som högsta prestanda. Dessutom kan den via länkaggregering slå samman 32 stycken 10 gigabitportar till 320 gigabit per sekund för högre kapacitet i framtiden.

Netnod ingår i den europeiska internetexchange-organisationen Euro-IX, där vi även hittar världens största största knutpunkt AMS-IX i Amsterdam som också nyligen genomgått en uppgradering. Här återfinns flera av Brocades större MLX 32-växlar som i dagsläget hanterar en sammanlagd trafik på upp till 944 gigabit per sekund.

Knutpunkterna är fria att välja vilka leverantörer de vill, men Kurt-Erik Lindqvist framhåller att Brocades växlar, även om de inte är felfria, erbjuder både hög portdensitet och en bra faktor var gäller pris/prestanda i förhållande till konkurrenterna.

Vad bjuder framtiden på?
- Jämfört med knutpunkterna i Amsterdam och London brukar vi ligga ungefär två år efter sett till kapacitetsbehovet. Vi bör därför se de första behoven av 100 gigabitanslutningar om ungefär två år. Men gapet minskar så det kan ske redan tidigare än så, säger Kurt-Erik Lindqvist.