Rackspace, en av världens största leverantörer av molntjänster och serverhotell har en ganska extensiv flora av administrationsmöjligheter att erbjuda kunderna – dit hör förstås det normala webbgränssnittet. Som ett komplement erbjuder sedan en tid Rackspace en App för Apple Iphone från vilken du kan genom föra en begränsad mängd operationer men framför allt övervaka dina servrar i Rackspace datacenters.

Produkten kallas Rackspace Cloud Pro och finns både för Iphone och Ipad, men eftersom våra kollegor på MacWorld råkade ha en Ipad inne för test, såg vi naturligtvis till att få klämma lite på ”Paddan” också. Versionerna skiljer sig faktiskt åt en aning i fråga om funktionalitet. Det finns funktioner på Iphone-versionen som inte finns på Ipad-diton, och vice versa. Till exempel är språkstödet bättre på Iphone, medan det finns en ping-funktion i Ipad-versionen som skickar ping från 41 olika destinationer över hela världen till din server. Bägge har dock stöd för ssh, förutsatt att du har hämtat och kan använda en ssh-klient på din Ipad/phone. I skrivande stund kan vi inte se om det finns en version för Android.

Så vad kan man göra då? Ja, mest handlar det om övervakning – alltså vi kan se status på våra servrar (vi fick en Ubuntu-server och en Windows Server 2008-server att leka med) som publik och intern ipadress, uppgifter om operativsystem, arbetsminne och diskutrymme. Tyvärr kan vi inte se status på tjänstenivå. Förutom tjänsten Cloud Server kan vi även använda Cloud Files, en tjänst för fillagring i molnet, där vi även kan använda CDN (Content Delivery Network).


Här ser vi statusfunktionen på vår Windows Server 2008-maskin. Man kan få information om den mest grundläggande statusen såsom ipadress, minne och så vidare. Härifrån startar vi även de operativa funktioner som finns tillgängliga.

De operationer vi kan utföra är omstart, namnändring, storleksändring, ändra lösenord, konfigurera backscheman, bygga om servern, samt ta bort servern. Vi kan även skapa en ny server, även om det är lätt att missa det. Den som inte är van vid Iphone/Ipad missar lätt det lilla plus:et uppe till höger i gränssnitet. Av dessa funktioner känns skapande, storleksförändring och ombygge vara de viktigaste. Storleksförändringen handlar om att vi kan öka på (eller för den delen minska) mängden arbetsminne och storleken på hårddisken, men bara tillsammans i sju olika paket från 256 megabyte arbetsminne och tio gigabyte hårddisk, till 15,5 gigabyte arbetsminne och 620 gigabyte hårddisk. Som du kanske redan förstått är det ju virtuella maskiner det handlar om.

Operationen att bygga om servern handlar helt enkelt om att byta operativsystem på densamma. Operationen raderar förstås allt tidigare innehåll, men det tar bara en handfull sekunder innan det är klart och man för en statuslinje att följa under tiden – nästan magiskt. Även storleksförändring går riktigt fort och smidigt.


I ombyggnadsfunktionen kan vi bygga om servern med ett nytt operativsystem. Naturligtvis raderas den gamla server totalt, men det är otroligt hur snabbt ombygget sker. Några fåtal sekunder är allt som krävs. Som synes finns en uppsjö operativsystem att välja på.

Ipad då? Ja, vad ska vi säga. Ur en it-avdelningens synvinkel är den tämligen överskattad. Storleksmässigt går det lika bara med en tunn netbook, och man saknar helt klart riktiga OS X, men visst det är en ganska ball känsla man får med den stora skärmen och skrytvärdet är ju i alla fall för tillfället högt. Men vill man använda appen, vilket vi kan rekommendera som komplement, går det ju lika bra på en Iphone, där dock skärmen ju är betydligt mindre. Iphone går ned i fickan, den går att ringa med och den har kamera.

TechWorlds slutsats
För it-avdelningen som är kund hos Rackspace är Ipad cool, men Rackspace Cloud Pro Ipad är coolare, speciellt på en Iphone. Appen är enkel att använda, relativt funktionell, snabb och gratis. Räkna dock inte med att du får alla de funktioner du kan tänkas behöva. Testa själv!


Funktionen för storleksförändring ger oss i detta fall sju val av storleken på servern där arbetsminne och hårddiskstorlek kan ökas eller minskas tillsammans i paket. Operationen sker på ett kick.

Fakta

Produkt: Cloud Pro Ipad
Leverantör: Rackspace US, Inc.
Webb: rackspacecloud.com/ipad
Pris: Gratis för dem som redan har Rackspace-konto
Mjukvaruversion: Ingen uppgift
Plattform: Apple Iphone och Ipad
Serverövervakning: ja
Tjänsteövervakning: nej
Omstart: ja
Ombyggnad: ja
Storleksförändring: ja
Ta bort befintliga servrar: ja
Skapa nya servrar: ja
Namnbyte: ja
Lösenordsbyte: ja
Energiförbrukning: Ej applicerbart
Årskostnad energi (1:- per kWh): Ej applicerbart

+ Enkelt, användarvänligt och snabbt.
- Fler funktioner behövs för att göra produkten riktigt bra.

LOVANDE

I våra kortare tester ger vi omdömena Lovande, Tveksam eller Dålig.