Mark Shuttleworth, Ubuntu-grundare, förklarar i ett inlägg hur gränssnittet kommer förändras i nästa versions Ubuntu för att spara så mycket som möjligt på antalet pixlar i vertikalled.

Anledningen är Canonicals satsning på minibärbara där upplösningen vanligtvis ligger på 1024 gånger 600 pixlar.

Enligt Mark slösas många av pixlarna i vertikalled bort på onödiga statusmeddelanden som "online", "sparar..." eller någon form av verktyg.

Onödiga statusmeddelanden vill Ubuntu få bort. Dels genom det notifieringssystem som ger ett statusmeddelande under några sekunder och som sedan försvinner av sig själv, och dels genom att plocka fram en list i ovankant där program kan lägga upp ikoner för att visa status. Mark kallar dem för "Windicators" och likheterna med programlisten i Windows är många.

Gränssnittet och de första stegen som visar Marks "Windicators" finns i nysläppta 10.04.

Designen är tänkt att gå i en svartvit skala för att smälta in så mycket som möjligt och inte ta blickfånget från de program användaren har startade för tillfället.

Hela inlägget hittar ni hos Mark Shuttleworth.

Ytterligare tips för att kräma ut det mesta av pixlarna är att köra dina program i fullskärmsläge. Har du exempelvis en minibärbar och surfar med Firefox är F11-tangenten användbar.