Facebook har på senare år tryckt hårt på att visa på sajtens höga säkerhet och möjligheter till finjusterade sekretessinställningar, något som antagligen är nödvändigt med omkring 400 miljoner användare. Detta fick sig dock en rejäl törn under onsdagseftermiddagen svensk tid.

Det var bloggen TechCrunch som avslöjade en brist om hur man kan ta del av sina vänners pågående chattar. Ett filmklipp som visar hur det går till publicerades också. Förutom att ta del av eventuella pågående chattkonversationer gick det att acceptera eller neka vänförfrågningar.

Säkerhetsbristen låg i sekretessinställningarna, under funktionen ”Förhandsgranska min profil”, vilken används för att undersöka vad en specifik kontakt på Facebook för upp för uppgifter om denna går in på din profil. I och med sårbarheten så fick man också upp även denna väns pågående chatt.

På onsdagseftermiddagen svensk tid stängdes hela chattfunktionen ned ”för underhåll”. Hur länge säkerhetshålet var öppet är oklart, men Facebook skriver i ett uttalande att det ska ha rört sig om ”en begränsad tid”.

Symantecs säkerhetsexpert Per Hellqvist menar att det ofta är svårt att förvissa sig om hur hög säkerheten är på olika sociala nätverk. För att skicka känslig information kan därför traditionell e-post vara att föredra.

- E-post är nästan säkrare, under förutsättning att du inte använder webbmejl. Med ett eget e-postprogram är det också enklare att skydda informationen med kryptering. Grundregeln är som alltid att det du skriver på Internet kan vara tillgänglig för andra. Skriv inget på Internet som du inte skulle kunna säga i Rapport, säger Per Hellqvist till TechWorld.

Bristen uppdagades bara ett par dagar efter att Facebook åtgärdat en annan sårbarhet, som möjliggjorde att ta del av flertalet användares logg och foton, även om dennes sekretessinställningar inte tillåter det.