Att virtualisering inte har slagit igenom på alla områden beror bland annat på att i/o-prestanda inte blir de bästa och att det virtuella nätverket går relativt långsamt. Det sistnämnda vill Allied Telesis åtgärda med nätverkskortet AT-2973T, ett fysiskt nätverkskort speciellt framtaget för virtualiseringsservrar (värdmaskiner).

Förutom de vanliga arbetsuppgifterna för ett ser­ver­nät­verks­­kort kan AT-2973T även avlasta processorer och virtualiseringslager från diverse uppgifter som normalt sänker farten i det virtuella nätverket.

Nätverkskortets kretsuppsättning och administrationsverktyg kommer från Broadcom (BCM5709C) och det är även som ett Broadcom-kort det presenterar sig i operativsystemet. Vi ser alltså knappt till namnet Allied Telesis, företaget som sätter samman och säljer kortet.

Två gigabit


Formfaktorn för AT-2973T är pci-express i både 1.0- och 2.0-versionerna. Den senare kan tack vare att kortet har fyra kanaler ge en genomströmning på två gigabit per sekund. Det finns två rj-45-portar och stöd för länkaggregering (teaming) av portarna så att kapaciteten på de fysiska länkarna kan skrämmas upp i närmare två gigabit per sekund. Systerkortet AT2973SX har två sfp-portar, men kostar mer än dubbelt så mycket. Teaming är en nödvändig funktion i dag när iscsi-san blir allt vanligare. Bara en gigabit per sekund räcker sällan nu för tiden.

Protokollet är det vedertagna 802.3ad, som stöds av de flesta switchar numera.

Hur kan då AT-2973T hjälpa till med att avlasta virtualiseringssystemet? När många virtuella maskiner (gäster) ska samsas om ett och samma fysiska nätverksgränssnitt måste virtualiseringsmotorn hålla reda på kön och fördela nätverks­kapaciteten rättvist eller enligt administratörens prioriteringar. Det tar massor av kraft från processorn och gör att nätverket känns relativt långsamt för varje virtuell maskin.

"Kortet kan ta över köhanteringen ­direkt
i värdmaskinens arbetsminne"

Lösningen är en funktion för msi (message signaled interrupts) som gör att AT-2973T kan hantera flera parallella nätverksköer. Det är inte unikt i sig, men med hjälp av msi-kapaciteten kan kortet ta över köhanteringen och processandet av meddelandena direkt i värdmaskinens ­arbetsminne. Det här sker för varje virtuell maskin i respek­tive maskins minnesarea.

Dessutom kan nätverkskortet bearbeta data direkt i programbuffertarna på värddatorn. Ytter­ligare en finess är hba (host bus adapter), en funktion som genom att AT-2973T stödjer iscsi v1.0 kan agera både som initiator och som destination. Allt detta kräver att virtualiseringssystemet stödjer vmdq (virtual machine device queues).

Under den tid som vi testade kortet hade vi inte tillgång till någon server med rätt pci-gränssnitt, men det gick lika bra med en vanlig pc med Windows 7. Kortet kopplades in utan några som helst problem och vi kunde sedan installera det administrationssystem Broadcom tillhandahåller.



Allied Telesis verkar inte ha utvecklat något eget system, utan använder ett administrationssystem från Broadcom. Det ser inte så avancerat ut, men alla funktioner kan enkelt konfigureras.

Frågetecken för andra os


Systemet heter Broadcom Advanced Control Suite 3 (BACS3) och finns bara för Windows. Hur administrationen ska kunna ske på andra operativsystem har vi inte kunnat testa. Drivrutiner och support finns till Windows XP, Vista, 7, 2003, 2008, Vmware ESX(i), Citrix Xenserver, NDIS2 och Linux 2.6-kärnor. Vidare finns drivrutiner men inte support till Windows NT och 2000, Solaris x86, Sparc, Netware 5/6 och Linux 2.4-kärnor. I de fall där du behöver det finns drivrutiner i ­både 32- och 64-bitarsversion.

BACS3 ser ganska amatörmässigt ut, men det ger möjlighet att konfigurera alla kortets funktioner. De flesta inställningar är lätta att utföra och man hittar snabbt. Vi tittade speciellt på inställningarna för länkaggregering och vlan. Länkaggregeringen kan göras via antingen en guide eller ett avancerat gränssnitt som inte alls är speciellt avancerat. Inställningarna vållar inga som helst problem för dem som kan nätverk. Vlan-inställningarna är så enkla de kan bli, men duger gott – namn, nummer och om det ska vara taggat eller otaggat är ju allt som behövs i de flesta fall.



Att skapa aggregerade länkar är lätt. Vi markerar bara de bägge portarna, väljer protokoll, väljer ett namn och klickar på ok. Det finns även en guide, men den gör det egentligen inte enklare.

TechWorlds slutsats


Allied Telesis TA-2973T kan definitivt vara lösningen för dem som har pratiga virtuella maskiner och som upplever prestandaproblem i det virtuella nätverket. Vi rekommenderar trots det att man kontrollerar hur konfigurationen kommer att fungera, speciellt under Vmware.

"AT-2973T kan bidra
till att fler tillämpningar
kan virtualiseras."

Hur som helst är produkten ett bra initiativ som kan bidra till att fler applikationer kan virtualiseras.

Fakta

Leverantör: Allied Telesis Inc.
Webbwww.alliedtelesis.com
Pris utan moms: 2 200 kr
Fast programvara: 5.0.13.0
Administrationverktyg (Windows): Broadcom Advanced Control Suite 3 12.2.9.0
Kretsuppsättning: Broadcom BCM5709C
Minne: 78 kB
Administration: WMI, ACPI 1.1, PXE 2.1, SNMP
Drivrutinstöd: Windows XP, Vista, 7, NT4, 2000, 2003, 2008, alla Linux 2.4-/2.6-kärnor, Citrix Xenserver, Vmware, NDIS2, Solaris Sparc, Netware
Antal rj-45/sfp: 2/0
Länkprotokoll: ethernet 802.3/u/ab 10/100/1000T
QoS/vlan/llc/Mac: ja/ja/ja/ja
Flow Control auto-neg: ja
Link aggregation 802.3ad/wake on lan: ja/ja
Formfaktor: pcie 1.0/2.0 låg­profil (högprofilsockel ingår)
Energiförbrukning: 4,1 W

+Nyttig teknik, bra protokoll-/plattformsstöd.

-Tveksamt hur konfigurationen fungerar i till exempel Vmware.

LOVANDE
I våra kortare tester ger vi omdömena Lovande, Tveksam eller Dålig.