Än en gång ringer varningsklockarna för att ipv4-adresserna håller på att ta slut. I dagsläget är det den 9 september 2011 som är stoppdatumet, enligt BBC som nyligen uppmärksammat problemet.

- Att förutsäga när ipv4-adresserna tar slut är lite som att spå i teblad, säger Axel Pawlik vid Ripe NCC till BBC. För tio år sedan sa vi att det skulle hända långt in i framtiden. I dag springer alla runt med Iphones, nu är vi i den framtiden.

Ökningen sägs vara de allt fler uppkopplade mobiler som finns och adresserna kan därför ta slut snabbare än man tidigare beräknat.

Hittills i år har IANA, Internet Assigned Numbers Authority, delat ut sex stora block ipv4-adresser från den tillgängliga adresspoolen. Detta kan jämföras med att man under hela 2009 delade ut åtta sådana block. Mängden tillgängliga ipv4-adresser ligger nu på sju procent.

Under förra veckans Futurenet-konferens berättade John Curran på American Registry for Internet Numbers att de kommer att börja bli mer restriktiva med att dela ut ipv4-adresser framöver och uppmanar operatörerna att ta sig an ipv6 så snart de bara kan.

- När adresserna väl är slut kommer efterfrågan på ipv6-stöd att öka rejält och då måste operatörerna stå beredda, menar John Curran.

Ipv4 och ipv6 kan fungera tillsammans, men översättningen mellan adresserna sägs kunna riskera högre svarstider på nätet om allt för många hänger kvar vid ipv4. Fortfarande har väldigt få organisationer börjat använda sig av ipv6.

Läs mer om ipv6 på TechWorlds temasida.