Genom intrång i skattemyndighetens datorer lyckades en lettisk hackare som kallar sig för Neo komma åt löneuppgifter för högt uppsatta statstjänstemän. Uppgifterna publicerades senare på nätet. Det ekonomiskt hårt ansatta Lettland har drivit igenom direktiv för hur lönebilden ska se ut i statsförvaltningen, och uppgifterna Neo publicerat anser många visar att flera myndigheter struntar i besluten.

Neo uppmärksammades först i slutet av februari, då han via Twitter kommunicerade med lettisk massmedia. Han visade hur mycket toppcheferna på banker och statliga lettiska företag tjänade, samtidigt som de bad om räddningspengar från staten.

Tidigare uppgifter tydde på att Neo var hemmahörande i Storbritannien, men efter att polisen på onsdagen avslöjade att han gripits visade det sig vara en 31-årig forskare på ett universitet. 31-åringen ägnar sig där åt att forska i artificiell intelligens.

Den journalist som var den första som tidigare i våras avslöjade storyn om Neo fick då påhälsning av polisen som gjorde en razzia. Också detta har mött protester. Enligt polisen ska det dock inte handlat om att försöka efterspana skyddade källor utan att undersöka om journalisten själv skulle kunna vara skyldig till intrång.

Om Neo döms riskerar han upp till tio års fängelse.