Jason Garrett-Glaser utvecklar videostandarden h.264 och fick tillgång till koden till Googles öppna videokodare dagarna innan släppet.

Jason har vänt ut-och-in på koden och jämfört den i ett uttömmande inlägg med h.264.

Han är inte imponerad:

"'H.264-profilen med en bättre kodare för entropi' vore ett bättre beskrivning på VP8" skriver Jason i sin blogg där han hävdar att VP8 är inte alls så snabb som On2 utger den för att vara.

Han tror inte heller att videokodaren kommer klara sig ifrån patenttrollen:

"Bara för att koden kommer från Google så innebär det inte att den är fri från patent. Microsoft gjorde en liknande sak för några år sedan när de släppte VC-1 som de hävdade var patentfri. Bara några månader efteråt började en hel hög med företag hävda att de hade patent, och en patentpool skapades" skriver Jason.

Dokumentationen är inte heller någon höjdare enligt Jason som skriver att specifikationen består till största delen av C-kod som kopierats från källkoden till VP8.

Jason hade hellre sett att Google först öppnat koden och bjudit in utvecklare att förbättra den. Nu ser det ut som att Google har sagt att koden och specifikationen till VP8 är satt, med buggar och allt.

"Det är precis som Internet Explorer 6 - buggar i mjukvaran blir en del av 'specifikationen'" skriver Jason på sin blogg.

Hela jämförelsen hittar ni på bloggen "En x264 utvecklares dagbok".