Fedora 13 är Red Hats utvecklingsdistribution och det är här du hittar den senaste koden, de senaste tillämpningarna och de allra färskaste buggarna.

Distributionen är riktad mot vana Linuxanvändare och experter som vill balansera på knivseggen.

Nyheterna i Fedora 13 är många. På skrivbordssidan är öppen hårdvaruaccelererad 3d en av de mest efterlängtade funktionerna. Genom att installera paketet mesa-dri-drivers-experimental och starta om kan du spela en mängd 3d-spel på din Linuxmaskin utan proprietära drivrutiner. Drivrutiner finns för Intel, ATI och Nvidia.

Utskrifter har förenklats i Fedora 13. Operativsystemet känner av när en skrivare pluggas in och hämtar själv hem drivrutinerna från nätet och installerar. Fedora hävdar att det ska vara så enkelt som: 1. Plugga in skrivaren. 2. Skriv ut:

Stöd för färgkorrigering gör att Fedora 13 blir ett mer attraktivt val för illustratörer och designers.

Fedora 13 kommer också med ett helt nytt sätt att installera operativsystemet på över nätverket. Projektet kallas för boot.fedoraproject.org. Genom att starta upp från en minimal kärna kan du välja hur datorn ska startas upp. Antingen installeras, eller starta hela operativsystemet över nätet. Ett smart sätt för administratörer som brukar slita med nyinstallationer.

Håller du på att gå över till nästa generations ip är det också Fedora 13 du ska titta på. Fedora 13 kommer med stöd för nätverksfilsystemet nfsv4, även det för ipv6. Stödet för diskhantering är också mer flexibelt än tidigare. Ett nytt verktyg gör det enkelt att mäta prestandan i dina diskvolymer (LVM).

Utvecklare har också en mängd nyheter i Fedora 13. Med Systemtap kan du både se vad kärnan håller på med och vad din applikation gör för tillfället. Avlusaren för Python har stöd för både Python 2.x, Python 3.x och externa bibliotek du använder kodade i C/C++.

Operativsystemet tankar du hem från http://fedoraproject.org.