Hårddisktillverkaren Seagate har nyligen lanserat en lite speciell hårddisk, Momentus XT. Produkten är en hybriddisk i formfaktorn 2,5 tum som bygger på tillverkarens tidigare Momentus 5400 PSD. Den PSD-modellen blev dock inte någon framgång och försvann snabbt. Detta delvis för att den utvecklad speciellt för Windows Vista.

Utmärkande för efterträdaren Momentus XT är att den precis som sin föregångare också är en hårddisk som använder sig av flashlagring. Enhetens diskbaserade lagringskapacitet är 250, 320 och 500 gigabyte, beroende på modell. I detta ingår fyra gigabyte flashbaserad lagring i syfte att snabba på prestandan i operativsystemet och de applikationer som används mest frekvent, säger Seagate.

Hastigheten på själva hårddisken har också ökats genom att den nu arbetar i 7 200 varv per minut, att jämföra med den gamla versionen som arbetade i 5 400 varv per minut.

Enligt tillverkaren ingår även inbyggda algoritmer som gör att enheten lär sig vilka filer som används mest frekvent. Dessa flyttas efter hand över till flashminnet, vilket ska göra att prestandan automatiskt ökar när hybriddisken varit i bruk en tid.

Seagate uppger att uppstart av operativsystemet Windows 7 klaras av på 23 sekunder, att jämföra med 59 sekunder för uppstart via en konventionell hårddisk som jobbar i 7 200 varv per minut.

Målgruppen är användare av bärbara datorer som vill ta ett kliv upp när det gäller lagringsprestanda men som samtidigt inte vill betala den kostnad som en renodlad flashlösning innebär.

Tillverkarens listpriser för de tre modellerna med 250, 320, och 500 gigabyte lagringskapacitet är cirka 950, 1 100 respektive 1 300 kronor.

Seagate Momentus XT finns tillgänglig idag via Asus bärbara dator G73JH. Tillverkaren har ännu inte fastställt datum för tillgänglighet när det gäller enheten som fristående produkt.