På onsdagen lämnade en federal domstol i Chicago in ett åtal mot tre män som anklagas för att ha sålt falska säkerhetsprogram till ett värde av 100 miljoner dollar. En av de åtalade är en 31-årig svensk, som enligt Chicago Tribune tros befinna sig i Sverige. De övriga två tros befinna sig i Ukraina respektive USA.

De tre anklagas för att ha spridit falska säkerhetsprogram, scareware, i form av exempelvis Errorsafe och DriveCleaner. Verksamheten ska enligt anklagelserna ha bedrivits av företaget Innovative Marketing, baserat i Belize, och pengarna har sedan spridits på bankkonton över världen. Reklamnätverk ska ha använts och de skadliga annonserna har funnits på legitima sajter under perioden december 2006 till oktober 2008.

I december 2008 beslutade en amerikansk domstol på initiativ av Federal Trade Commission att tillfälligt förbjuda Innovative Marketing från att sprida programvaran i USA. Förbudet gällde också den svensk och en av de andra två som nu står inför åtal.

Falska säkerhetsprogram har de senaste åren ökat kraftigt i spridning. Grundidén är att oftast via popup-fönster lura användaren att dennes dator är infekterad av virus eller att det finns något annat säkerhetsproblem. För att ”åtgärda” detta uppmanas man att betala motsvarande några hundra kronor, men några säkerhetsproblem åtgärdas i själva verket inte alls. Vissa varianter har också ett egna i sig skadliga effekter, som exempelvis spionprogram.

Åtalat gäller för svensken 24 fall av bedrägeri – vart och ett kan ge upp till tjugo år i fängelse. En del av pengarna hoppas domstolen ska kunna säkras från ett Swedbankkonto i Ukraina.

TechWorld har inte lyckats nå 31-åringen för en kommentar.