Du kanske tror att framtiden står skriven bland alla kreativa tankar på internet? Så är det inte. Framtiden finns bland de dammiga böckerna på bibliotekens hyllor. De verkligt kreativa hjärnorna fanns för hundrafemtio år sedan. Då fanns knappt någon teknologi som vi ser den idag, utan man var tvungen att besitta verkligt futuristiska tankar om man skulle kunna bygga upp en idé, en uppfinning, eller en värld som höll 150 år senare. Och sanningen är att mycket av det som Science Fiction-författarna skrev om för länge, länge sedan, har blivit sanning. I vissa fall inte riktigt som de tänkt sig, i andra fall, nästan till punkt och pricka.
Jules Verne-Magasinet, en svensk kvalitetsprodukt, som utgavs i perioder mellan 1940 och 2010 med olika svenska stora SF-författare vid rodret, som Bertil Falk och Sam J Lundwall.
Hjälp att hitta rätt
Det finns numera kläder med GPS. Lucia Iorio är ett brasilianskt företag som tillverkar damunderkläder avsedda för tekniktörstiga kvinnor. Annars marknadsför företagen GTX och Aetrex GPS-utrustade skor som gör att anhöriga enkelt kan lokalisera en alzheimerpatient som försvunnit.
Berömdast av alla förslag inom kommunikationssfären torde vara Arthur C Clarkes idé om att hela jordens yta borde kunna täckas med tre geostationära kommunikationssatelliter. Den publicerades 1945 i radiotidningen Wireless World, och får som sådan ändå räknas som SF även om idén med kommunikation via geostationära satelliter framkastats av Herman Potočnik redan 1928, dock utan att nämna 3 som optimalt antal satelliter. Den första geostationära satelliten skickades upp 1964.
GPS men ändå inte, var det i boken Cometeers av Jack Williamson från 1936 där huvudpersonen har en ”kartograf” hängande i livremmen, en liten apparat som skapade en karta över bärarens rörelser. Den drevs inte av satelliter utan förmodligen med tröghetsnavigering. Naturligtvis hade den ingen bildskärm utan lämnade ifrån sig en skriven remsa. Idag finns GPS i allt möjligt, till och med i kläder.
Blir vi dumma av maskiner?
UNFIT, när maskinerna tar över och manövrerar ut människan, fast på pappersremsa, 1954.
En man som bara radade upp lysande innovationer var Robert A Heinlein, som hade varit officer i amerikanska flottan och sålunda hade vissa förutsättningar för tekniskt tänkande. Han måste anses som en av de största SF-författarna under 1900-talet.
I boken Citizen of the Galaxy, 1957 (Vintergatans son) beskriver författaren både bordsräknare och fickräknare, trots att den allmänna meningen varit att SF-författarna aldrig förutsett dessa. Isaac Asimov har även han diskuterat denna typ av räknare i en bok och diskuterat hur mycket sämre människan blir på huvudräkning när han använder dessa. Se där, en bit av uppfinningarnas sociala följder innan de ens realiserats.
Månresor, missiler och strålvapen redan på 1800-talet
Månkolonier, klart och tydligt i faggorna. Flera nationer planerar månkolonier omkring åren 2020-2025.
Ingen kan ha missat Jules Vernes förslag till månfärd genom att låta skjuta ut sig med en kanon (1865). Tanken var bra, men om man placerar drivladdningen i farkosten istället, så blir det ännu bättre. Utöver de fantastiska farkoster och världar Verne skrev om var hans ämnesval tämligen allvarligt menade. Hans störste hjälte, kapten Nemo i En världsomsegling under havet (1869), hatar krig så mycket att han far oceanerna runt och sänker krigsfartyg i sin eldrivna ubåt Nautilus. Kapten Robur i boken Robur, världshärskaren (1886) gillar att släppa bomber på arméer i strid från sin helikopter Albatross, utom räckhåll för deras artilleri.
Jules Vernes idéer i korthet
Robur och hans helikopter
Splashdown, en av Jules Vernes idéer. Han hade fel idéer om uppskjutningen, men landningen hade han hundraprocentig koll på.
Tyngdlöshet, enligt Verne. Rymdens vakuum hade han dock missat.
Undervattensbåten Nautilus.
Verne har hedrats på senare år genom att ESAs rymdfraktare som ska bära förnödenheter till Internationella Rymdstationen, fick hans namn.