Vapen


I boken Begums miljoner (1879) långt före nazismen, uppfinner elakingen, som är misstänkt lik en viss tysk, en kanon som är så kraftig att dess projektiler blir till interkontinentala robotar. Det är första gången något sådant nämns i litteraturen, även om Krupp hade haft kanonfabrikation igång sedan länge när Verne skrev sin bok.


H G Wells gående krigsmaskiner i Världarnas krig, 1898

I H G Wells Världarnas krig (1898) talas det om strålvapen och det är i princip verklighet idag i och med ABL-flygplanet som kan skjuta ned interkontinentala robotar på 600 kilometers avstånd med en 1 megawatts infraröd laser och gummioptik, dock inte genom att pulvrisera dem utan bara genom att värma upp raketens flygkropp så mycket att den knycklar ihop sig.


Roboten Gort, laservapen från The Day the Earth Stood Still, 1951

Verne beskrev också ett pneumatiskt gevär som skjuter elektriskt laddade kulor i Den hemlighetsfulla ön.

Framtidens läkekonstRoboten i Metropolis, 1927, egentligen kvinnan Maria omgjord till android.

I boken The Puppet Masters, 1951 (Styrd av det onda) beskrivs transplantationskirurgi och i boken Have Space Suit, will Travel, 1958 (Egen rymddräkt finnes) beskrivs regenerering, en färdighet som bara salamandrar besitter naturligt idag. Det är på gång även för människor. I båda dessa böcker beskriver Heinlein dessutom 3D-TV, som anses bli nästa års stora julklapp. En variant utan behov av glasögon, Perspecta Spatial 3D, har utvecklats av företaget Actuality, där bilden framträder på en snabbt roterande vinge inuti en glaskula.

Visioner även i fantasyAragorn lämnar falsk information till en palantir. ©New Line Cinema

JRR Tolkiens Sagan om ringen (1954) döljer de första antydningarna om global videokonferens. Den onde Sauron har delat ut ett antal palantirer, seende stenar, som huvudpersonerna drabbas av på olika tidpunkter. De är inget annat än terminaler i ett kombinerat trådlöst videokonferens- och övervakningssystem. Palantirerna har vissa egenskaper vi ännu inte lyckats uppnå, såsom tankeöverföring som mest utnyttjas av Sauron i kontrollsyfte. Palantirens verkan elimineras dock om man täcker över bildskärmen med ett tygstycke och man behöver inte vara palantirkunnig tekniker som Gandalf för att kunna stänga av kommunikationslänken, vilket pekar på ett tämligen avancerat användargränssnitt.