Tre påståenden om uppfinningar i SF
>> Det krävs ett stort och öppet sinne för att kunna tänka ut en uppfinning som kan tyckas helt ouppnåelig, som ändå är realiserbar längre fram.
>> SF-författarnas uppfinningar tycks ändå realiseras förr eller senare.
>> Författarna uppfinner inom alla områden: hushåll, medicin, samhälle, försvar, kommunikation, etc.
Goda energier
Experiment för att höja verkningsgraden på solceller som dessutom kan användas som lysdioder är en central del i novellen Let There be Light i samlingen The Man Who Sold the Moon, 1939 (Mannen som sålde Månen) I novellen Blowups Happen, 1940, nämner han en acceleratorstödd breedreaktor (skriven före Manhattanprojektet). Där diskuteras också kommersiella kärnreaktorer baserade på tungt vatten, senare realiserade i Kanada som CANDU-reaktorer. Harriman, mannen som sålde månen, säljer till och med rätten att få göra om Månen till ett varumärke för Coca-Cola.
Konstgjorda barn
Science fiction har tagit sig in på skivomslagen också. Robothundar var populära även förr. Aibo heter de numera.
I boken Podkayne on Mars, 1963 (Marsflickan) används konstgjord befruktning, provrörsbefruktning och artificiella livmödrar eftersom den kvinnliga huvudpersonen får tvillingar utan att vara gravid. Uppenbarligen har fostren växt någon annanstans än i henne.
I boken The Moon is a Harsh Mistress, 1966 (Revolt mot Jorden) används något liknande där en av de kvinnliga huvudpersonerna är surrogatmamma till yrket. Hon har bara kinesiska klienter eftersom hon påstår att deras foster är mindre vilket underlättar förlossningarna.
Vattensängen är ytterligare en av hans uppfinningar, som han dock aldrig tog patent på.
Flippar och floppar i rymdopera
”Om internet hade funnits hade hon bara mejlat den...” Bild ©20:th Century Fox.
Star Wars anses som en företrädare för modern SF, men bortsett från alla rymdskepp och strålvapen har den en mycket allvarlig brist. Ingenstans antyds att det skulle finnas ett Internet. Den enda elektroniska kommunikation som verkar finnas är den där militära holografiska videokonferenstekniken där Darth Vader visas som en liten blå 3D-figur på ett bord. Den tycks vara helt utan tidsfördröjning oavsett avstånd, men förbindelsen verkar alltid vara dålig och flimrig.
Vanligt folk tycks inte ha datorer, åtminstone inte som kan kommunicera. Ej heller tycks mobiltelefon vara vanlig. Hela historien i Episod IV (1977) baseras på att Leia är ute och reser för att ta med sig ritningarna på Dödsstjärnan till rebellalliansen, men hade Internet funnits hade hon bara mailat den, så hade den snabbt funnits i så många kopior att Dödsstjärnan hade varit dödsdömd på en gång, eftersom tidsfördröjningar tycks vara eliminerade.
Å andra sidan får Luke en ny, servodriven arm, när Vader huggit av den gamla. Armen tycks styrd direkt av nervsystemet, och den utvecklingen är på gång just nu, i verkligheten.
Alla får babbla
A signal from Mars, en nyhet 1901, men det är vardagsmat idag.
Mobiltelefoner fanns bland annat med i böckerna The Puppet Masters, The Star Beast, 1954, (Stjärndjuret) och i en helt seriöst menad artikel av samme författare publicerad i Galaxy på 1950-talet. I Space Cadet, 1948 (Rymdkadetten) står rymdkadetter i mönstringskön och diskuterar när telefonen ringer, och en av dem säger ”Jag har stängt av min för att inte bli störd” och här finns alltså ytterligare en förutsägelse av de sociala följderna av en futuristisk uppfinning.
Han gick vidare i boken Farmer in the Sky, 1950, (Nybyggare i rymden) där telefonerna hade inbyggd telefonsvarare och fax, där även mikrovågsugnar förekommer (även om mikrovågornas uppvärmningseffekt var känd då, dock ej för matlagning).
Rymdskyttel med nollgravitationstoalett, Arthur C Clarkes idéer redan 1968, ©MGM
”Ingen uppfinning i världshistorien har orsakat så många krig som babelsfisken”, påstår utomjordingen Ford Prefect, en av huvudfigurerna i Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams, publicerad 1978. Babelsfisken är en fisk som genom att manipulera hjärnvågor kan översätta mellan alla språk i galaxen och sålunda tillåter alla raser att fritt förolämpa varandra. Babelsfisken förekommer idag i form av flera översättningsmekanismer på Internet, även om de inte är lika perfekta som Adams version. Problemet att datorerna inte känner till sammanhanget och konsekvensen av det som översätts, tacklas nu av MIT i det nya Mind Machine Project.
Till den fysiska kommunikationen hör definitivt de elektromagnetiska kanoner som både Clarke och Heinlein beskrivit. I boken Starman Jones, 1953 (Varning för okänd planet) beskrev Heinlein ett maglevtåg som for fram med cirka 800 km/t. Idag är japanerna åtminstone uppe i 500 km/t i kommersiell drift.
HAL 9000, en hyperintelligent, felprogrammerad ondsint dator. När den fungerade som den skulle var den den absoluta kommunikatören, hemdatorn, speldatorn, In-Circuit Emulatorn, sjukvårdsupplysningen, navigationssystemet, och på slutet, hämnaren, som dock blev god överförde tankar mellan människan och den främmande rymdcivilisationen.