Virtualisering ställer särskilda krav på datacentrets nätverksutrustning och nu breddar Force 10 utbudet med en ny top-of-rack-växel som ska ta itu med dessa uppgifter på ett bättre sätt än tidigare.

När andra tillverkare förespråkar en uppgradering till tio gigabit menar Force 10 i stället att gigabit ethernet räcker, så länge man har gott om buffringsutrymme. Force 10 hänvisar till siffror från analysfirman Dell'oro Group som pekar på att hela 90 procent av alla skeppade top of rack-portar 2009 var just av gigabit ethernet-typ.

S60-växeln är av standardformat, har 48 stycken gigabitportar varav fyra av sfp-typ samt upp till fyra stycken 10-gigabit ethernetlänkar för stapling eller anslutning till en kärnväxel. Vidarebefordringsprestandan sägs vara 120 miljoner paket per sekund och växlingskapaciteten 136 gigabit per sekund.

Stöd finns även för så kallade deep buffers och möjlighet till autokonfigurering för enklare provisionering av virtuella maskiner i datacentret. Paketbuffringen anges till 1,25 gigabyte, vilket enligt Force 10 är upp till 80 gånger mer än hos konkurrenterna.

S60 kostar från omkring 86 000 kronor och väntas bli tillgänglig i slutet av juni månad.