På TechWorld har vi med jämna mellanrum tittat till smartphone-branschen för att se hur företagsanvändarna förhåller sig till mobila enheter. De utgör en speciell utmaning för organisationen och it-ansvariga. Här möts en gammal värld med traditionell telefoni och telefonväxlar, och en relativt ny värld, där en kraftfull informationshanterare och dator finns i var mans ficka. Utmaningen består dels i att förse de anställda med rätt telefoner, eller ”terminaler” som en del folk i branschen väljer att kalla dem, dels i att se till att företagets befintliga funktioner, som e-post, grupprogram och säkerhetspolicys fungerar.

Medan inköparen möts av en relativt väl förberedd marknad, har it-teknikern att ta itu med en relativt omogen situation. Mobileteleoperatörerna har färdiga tjänstepaket för telefoni, med allt från virtuella växlar till integrering med befintliga telefonisystem. På it-sidan är däremot företaget ofta utlämnat till egna resurser och kompetens. Än så länge är det ont om bra verktyg för att distribuera inställningar och program, kontrollera att policy efterlevs och att säkerheten är god.

Specialprogram för specialister

Det är visserligen inte många funktioner som ett genomsnittligt företag behöver få in i sina anställdas smarta telefoner. Det brukar räcka med koppling till företagets e-post, planeringskalender och adressböcker, samt grundläggande dokumentkompatibilitet. Kanske behövs även en bra gps-karta för de mest mobila användarna.

Utöver det kan det handla om specialapplikationer för enskilda användare eller yrkesgrupper, till exempel journalhantering för läkare, signaturhantering för leveransfirmor och taggläsning via mobilkamera med koppling mot lagersystem. Då är det ofta helt och hållet de specifika programmen som styr valet av plattform och mobilmodell.

På företag där valet av telefoner och plattformar är mer användardrivet än centralstyrt lever Windows Mobile en tynande tillvaro. Mesta uppmärksamhet ligger på Iphone och Android, och lanseringen i höstas av Windows Mobile 6.5 eller Windows Phone gav inte den skjuts i popularitet som Microsoft hoppades på. Däremot är det fortfarande ett populärt val för många större företag med höga krav på Microsoft Exchange Server-koppling och implementering av säkerhetspolicys. Möjligheten att koppla upp sig direkt mot Exchange-katalog och att centralt föra ut säkerhetsinställningar är mer integrerad med grundfuntionerna än hos konkurrenter som Symbian, Mac OS och Android, där tredjepartsprogram behövs.

Alla populära plattformer

Till det här testet har vi valt ut de mest populära smartphone-modellerna just nu, som dessutom kan representera de största plattformarna. Förutom Iphone, Android Symbian och Windows Phone har vi också valt att ta en titt på en helt ny plattform, Maemo från Nokia, som förutspås bli deras nya smartphone-plattform under kommande år.

"En bra smartphone för
arbetslivet är en kombination av kompetent hårdvara och
rätt program"

En bra smartphone för arbetslivet är en kombination av kompetent hårdvara och rätt program, samt en plattform som kan förankras i företagets it-infrastruktur. Den ska inte heller ställa till med stora besvär för en it-avdelning vad gäller kontroll och underhåll.


Klicka för större bild.


Apple Iphone 3Gs


Apple Iphone 3gsToppklassIphone är utan tvekan det mest populära valet bland konsumenter, och även på företagssidan finns det många som satsar på Apples smartphone. Sedan en knackig start med första generationens Iphone har grundläggande funktioner för företag utvecklats, och i dag kan du både köra push-mail från flera standardiserade källor och synka kalender och kontakter med MS Exchange Server. Det finns bra stöd för Ical och caldav, vilket gör att ett stort antal kalenderprogram är kompatibla, samt en mycket smidigt vcard-integrering för delning av kontakter.

Tusentals appar

Tittar man sedan på tredjepartsprogram är det lätt att se vad Iphones styrka ligger i – de har fortfarande det klart största programbiblioteket med mest aktiv utveckling. Här finns bland annat program som ger Lotus Notes-kompatibilitet och ett flertal Office-sviter med olika nivå av funktionalitet.

Det stora problemet med Iphone är att det i stort sett bara finns en Iphone-modell. Om du vill satsa på den i din organisation får du köpa in de relativt dyra enheterna till alla användare, även om de är överdimensionerade för deras behov. Alternativet är att investera i parallella system för enhetshantering för en eller flera andra plattformar. Medan Windows Phone, Symbian och Android (via tredjeparts-bibliotek och program) har stöd för gemensamma instruktioner via oma-dm, kör Iphone OS ett eget race. Du kan distribuera konfigurationer till klienterna för allt från vpn till e-post-inställningar, men behöver någon på företaget en annan telefon, måste du uppfinna hjulet en gång till.

Jobbigt att mata in text

För användaren är Iphone oftast en behaglig upplevelse. Den har ett snabbt gränssnitt som många dessutom är vana vid, en relativt tunn och lätt enhet, och en riktigt bra webbläsare.

Några begränsningar kan vara frustrerande, som avsaknad av folderbaserad filhantering. Iphonen är anpassad för synkning mot klienter, mer byggd för mediahantering än för nyttofiler, och mestadels låst till Mac-tjänster som MobileMe och Itunes. Utan fysiskt tangentbord blir det också svårare att mata in stora mängder text, så användare kommer att uppleva hanteringen av meddelanden, e-post och kontorsprogram mycket olika. Till andra plattformar kan du utan problem hitta lurar med traditionella siffertangenter eller qwerty, men här finns inte det alternativet.

På ett företag med homogena behov och där några grundläggande verktyg är allt användarna behöver är Iphone absolut ingen dålig investering, även om den är rätt så dyr per enhet.



HTC Desire


HTC DesireDen senaste och hittills mest avancerade HTC-telefonen är Desire, en lur som har fått ett något mer nertonat yttre än sina föregångare Hero och Legend. Den har också fått en mycket mer kraftfull processor, vilket märks på blixtsnabb respons i gränssnittet och högt i tak när det gäller parallellkörning av program, hantering av tunga dokument och webbsidor.

Bra webbupplevelse

Webben är Desires främsta tävlingsgren. Operativsystemet Android är begåvat med en av marknadens bästa mobila webbläsare, och kombinerat med Desires smått fantastiska bildskärm på 480x800 bildpunkter och oled-teknik blir webbupplevelsen något ut över det vanliga. Det gör att ett stort antal webbaserade tjänster gåt relativt bra att köra i Desire. På andra telefoner, inklusive Iphone som länge var favoriten på denna punkt, upplevs dessa tjänster som trånga och bökiga på grund av begränsat utrymme. Som ansvarig för interninformationen på ett företag innebär det till exempel att om de anställda har Desire-lurar behöver du inte anpassa information för fler medier. Lägg upp det på ett webbaserat intranät och budskapet är lika lätt att ta till sig mobilt som sittande vid skrivbordet.

Utbudet av program till Android har ökat explosionsartat. Inte heller på verkliga nyttoprogram lider det någon brist. Här finns samma goda utbud av Office-verktyg och grupprogramkopplingar som till de mer erfarna konkurrenterna.

Extra jobb för it-ansvariga

Android är ett ungt operativsystem, och en del mer professionella funktioner för enhetshantering saknas än så länge i basplattformen. HTC har själva tagit fram verktyg för att utöka Exchange-funktionaliteten från e-post- och kalendersynkning till att även omfatta viss utrullning av inställningar och policyhantering. Det är positivt, och vi hoppas på mer av det systemets grundfunktioner i framtiden. På så sätt skulle Android öppna upp för en mer varierad mobil maskinpark – olika telefoner och till och med olika tillverkare, men med samma höga nivå av kompatibla basfunktioner.

Desire är en ganska funktionsneutral smartphone, det vill säga en som inte i förväg är tänkt för det ena eller det andra användningsområdet. Många telefoner kommer förladdade och färdigkonfigurerade för sociala medier, mediaspelning och spel, eller business-funktioner, men här kan du i stället lätt anpassa varje enhet efter individuella användares behov. Det är både bra och dåligt. Det blir extrajobb för antingen it-ansvariga eller användarna själva, men resultatet är en telefon med stora kvalitéer på en plattform med stora möjligheter.


HTC Touch Pro 2


HTC Touch Pro 2ToppklassMicrosofts mobila operativsystem Windows Mobile, eller Windows Phone som den senaste inkarnationen heter, har fört en tynande tillvaro på konsumentsidan. Där har all fokus på senare tid hamnat på Android och Iphone. I företagsvärlden har den dock en annan ställning sedan tidigare, och är fortfarande ett populärt val. Anledningen till det är inte minst de överlägset bäst fungerande kopplingarna till Exchange Server, inte bara med synk och central enhetshantering, utan med direktkoppling mot företagets katalogtjänster över mobil länk som standard. Det gör att användare kan ha tillgång till mycket mer information och resurser än vad de har via regelbunden synkning.

Många specialprogram

En annan anledning till att företag gillar Windows Phone är mängden specialapplikationer, som specialskrivna lagerhållningssystem, signaturhanterare och informationsdatabaser. Det beror delvis på tradition – Windows Mobile har funnits länge och många program som används sedan handdatoreran har följt med genom åren – men det också har praktiska skäl. Det har varit lätt att utveckla mindre program för plattformen och distributionen är okomplicerad.

Bra för business

Touch Pro 2 är en bra förening av två världar. Windows Phones företagsinriktning i grunden, men med en användarvänlig yta – TouchFLO 3D är ett gränssnitt som på många sätt liknar Sense till Android. Det ger en telefon helt inriktad på affärsanvändning, med fokus på planering och organisation, gränssnittet är förkonfigurerat med kalender och meddelandefunktioner i första rummet. Det går snabbt och enkelt att navigera och söka information i enheten, vilket är något av Windows Phones specialitet.

Touch Pro 2 har precis som den andra HTC-telefonen i testet begåvats med en riktigt bra högupplöst skärm. Här finns inte samma processorkraft som hos HTC Desire, och vi saknar multitouch i skärmen, vilket gör att den inte är lika smidig för stora och tunga webbsidor. Med ett bra utbud av webbläsare så kommer man ändå rätt långt, och med utskjutbart fullt qwerty-tangentbord öppnas möjligheter för många användare som annars är ovana vid att skriva på pekskärm.

Windows Phone är kort och gott ett säkert kort för bra företagsintegrering, med stöd för de flesta funktioner du kan behöva. HTC Touch Pro 2 är en riktigt bra representant för plattformen. Däremot är den mycket mer begränsad vad gäller underhållningsfaktorn än konkurrenterna, och en del gränssnittslösningar är inte direkt optimala.