Nokia N900
En nykomling i sammanhanget är Nokias N900 som kör operativsystemet Maemo, en Linux-baserad plattform som gör anspråk på att vara mer persondatororienterad än en egentlig smartphone. Själva telefonerandet är rejält undanstuvat som en funktion bland många, och vi fick leta ett tag innan vi ens hittade en knappsats att slå in nummer på. Gränssnittet är över lag en blandning av lättnavigerad design med god översikt och en och annan rent obegriplig lösning – det är inte bara telefonfunktionen som det är svårt att hitta.
För svenska användare är det glädjande med ett utskjutbart tangentbord med å, ä och ö. Om du e-postar eller sms:ar flitigt kan det vara en dealbreaker.
Känns ganska omogen
I dagsläget är N900 den enda telefonen på Maemo-plattformen. Det verkar som att det här är en möjlig smartphone-standard för Nokias del, även om den behöver mogna rejält och få bättre programstöd. Det finns en handfull program för läsning av kontorsdokument, och enheten har inbyggt stöd för push-mail och synkning av kalender och kontakter från Exchange. Annars är det än så länge skralt med mjukvara. Här väntar vi på ett bredare utbud av allt från kontorsprogram till vpn-klienter och standardiserad enhetshantering.
Tills vidare kan vi inte rekommendera N900 som en investering i en befintlig it-miljö. Som en studie av i vilken riktning branschen är på väg är den fascinerande. Det är en öppen plattform, mer webborienterad än konkurrenterna. Till och med HTC Desire får sig en match mot N900 och mobila Firefox, trots avsaknad av multitouch. Just multitouch-funktionen möjliggör den zoomning som är nyckeln till smidig surfning på vissa andra lurar, som Iphone och Desire.
Kul projekt
Just av den anledning en kan N900 vara ett gott alternativ för småföretagare, som tagit steget ut från den egna hårdvaran till att köra sin verksamhet på nätet. Webbaserade program som Gmail och Google Docs fungerar riktigt anständigt här, och laddning och rendering av sidor är snabb och problemfri.
Vi tvingas ändå konstatera att det här för de allra flesta användare än så länge bara är ett kul pilotprojekt. Vi får återkomma om ett par år för att se om
Nokia lyckas sätta en ny standard och svara på hotet från Android och Iphone.
Nokia E72
Nokias E-serie har blivit något av urtypen för en business-telefon. Det är marknadens mest populära så kallade candybar-telefon
(med en del med knapparna under skärmen) med fullt qwerty-tangentbord. Den är också den enda som egentligen blivit en succé i Norden. Det är inte alls så konstigt – den ligger kort och gott hästlängder före konkurrensen i den här kategorin när det gäller konstruktionskvalitet.
E72 är en bit mekanisk ingenjörskonst av högsta klass, ett kompakt metallskal med utmärkt ergonomi och god skrivkänsla i tangentbordet, trots små mått. Den är därför en av de mest använda smarta telefonerna för användare som jobbar intensivt med mobil e-post.
Liten skärm
På andra punkter halkar konceptet efter. Det stora tangentbordet som trängs på samma plats som skärmen gör att det inte går att undvika vissa kompromisser. Skärmen är på blygsamma 320x240 punkter, och den saknar pekfunktion. Medan de flesta program och gränssnitt i telefonen är anpassade för detta, blir det svårare på webben. Nokias webbläsare är förvisso både snabb och ganska korrekt, men att stega sig fram i fyra riktningar med en navigationsplatta blir snabbt frustrerande.
Sedan Sony Ericsson satsade mer på Windows och nu också på Android, är Nokia mer eller mindre ensamma om att köra Symbian på företagsinriktade smartphones. Men plattformen har en bra förankring på företag och alla de rätta funktionerna för att fungera i den miljön.
Bäst på e-post
Nolika E72 har den klart bästa e-postklienten i vårt test, med en perfekt mix av funktionsrikedom, ordningskänsla och användarvänlighet. Precis som i HTC Touch Pro 2 är det kommunikation som står i centrum, och funktioner som att dela kontakter, skicka snabbmeddelanden, hantera bifogade filer och integrera mellan e-post, sms och kalender är mycket bra.
Utbudet av nyttoprogram har aldrig varit dåligt, och med en egen app-butiksfunktion som nyligen började ta fart är programmen bättre tillgängliga än någonsin.
Nokia behöver fortfarande putsa på gränssnitten, både här och i själva telefonmenyerna, och vi vill inte sia om vad som händer med Symbian i framtiden.
Men för den som här och nu sätter e-postfunktionen allra främst i en mobiltelefon är E72 ett mycket bra val.
Samsung Omnia II GT-18000
Samsung har under flera år varit en underdog på den svenska mobilmarknaden, i skymundan av jättarna Nokia och Sony Ericsson. De har dock en avsevärd portfölj av smartphone-modeller, liksom hos HTC fördelade mellan Windows Phone och Android. GT-I8000 eller Omnia II som den också kallas (det är lite förvirrat) är en funktionsspäckad allroundmobil som kan fungera lika bra för business och som för underhållning. Här finns inte bara hela Windows Mobiles funktionalitet, utan även till exempel dlna för mediaströmning.
Tekniskt avancerad
Vi är inte särskilt imponerade av det yttre. Rent tekniskt är det här en riktigt avancerad liten mobil, i samma prisklass som de flesta konkurrenter. Tyvärr känns konstruktionen i oinspirerad plast billig. Den kubformade knappen under skärmen är inte en navigeringsknapp utan ganska funktionslös. Allt sköts på en högupplöst oled-skärm med 800 punkter på höjden, vilket gör webbupplevelsen överlag positiv. Opera är en kompetent mobil webbläsare, men pekskärmen svarar lite för långsamt och oprecist för att man ska kunna navigera webbsidor smidigt.
Samsung har kompletterat Windows Mobile med sitt eget skal Touchwiz, en mycket flexibel widget-baserad historia som går att ställa in precis som användaren behagar.
Här finns möjlighet att till exempel bygga upp en meddelandecentral på en skärmbild med e-post, sms och samtal, en informationshubb med rss-nyheter, väder och trafikinformation på en annan skärmbild, och samla underhållningsappar på en tredje. Sedan kan man växla mellan dem utan besvär.
Kan bli rörigt
Det kan lätt bli rörigt, men möjligheten att få snabb tillgång till många funktioner och mycket information är utmärkt.
För vår tänkta situation är inte Omnia II optimal. Man får betala extra för många funktioner som företagsanvändaren inte har nytta av. Å andra sidan finns det ett stort utbud av Windows Phone-modeller, som är kompatibla sinsemellan. Därmed kan det här vara ett alternativ i en varierad maskinpark, utan att ge it-administratören ett alltför komplicerat jobb.
Sony Ericsson Xperia X10
Slutligen har vi tittat på Sony Ericssons senaste multifunktionsmaskin, den Android-baserade Xperia X10. Efter halvdan framgång med de tidigare Xperia-modellerna hoppas svensk-japanerna att det ska lyfta med Android och deras egenutformade gränssnitt UX, så att försäljningen tar rejäl fart.
Och det är ett imponerande bygge, åtminstone på pappret. Här sitter samma snabba processor som i HTC Desire, och Sony Ericsson kan stoltsera med den största skärmen i testet, fyra tum i diameter och 480x854 bildpunkter. Stor skärm är en rejäl fördel för textinmatningen, eftersom telefonen inte har något fysiskt tangentbord, och vid dokumentläsning och webb ger de extra pixlarna en del utökad överblick. Dock inte så att det är någon avgörande fördel om man jämför med de modeller i testet som har skärmar på 480x800 bildpunkter.
Ingen multitouch
Tyvärr stödjer inte skärmen multitouch, vilket gör att navigering i webbsidor och stora dokument ibland blir besvärlig. Annars är Xperia X10 mycket bra på just webben, tack vare snabb hårdvara. Däremot är inte gränssnittet lika smidigt som hos många andra Android-telefoner. UX har två delar som man växlar emellan, en som är inriktad på media och en på kontakter, planering och kommunikation. Den senare är väldigt inriktat på sociala medier, vilket kan vara en nackdel för vissa företag. Gränssnitten är snygga och mycket överskådliga, men verkar vara lite för grafiskt tungrodda för hårdvaran, eller helt enkelt osmart kodade. Det flyter inte på som det borde.
Återigen handlar det om att matcha rätt telefon med rätt behov på användarnivå. Xperia X10 är en Android-enhet rakt av, så vill man kombinera den här dyra och kraftfulla enheten med stor skärm och en av marknadens bästa mobilkameror med enklare modeller från andra tillverkare så går det bra utan att man behöver hantera fler plattformar.
Fungerar utmärkt
Om du hänger du upp företagets funktioner runt Exchange Server är inte det här ett lika bra verktyg som de som HTC erbjuder, även om grundfunktion för att synka innehåll mot klient och server finns, och fungerar utmärkt.