Inte minst i större nätverk kan det vara en god idé att använda någon form av mjukvara för att hålla ett öga på servrar, applikationer, routrar, switchar, protokoll och alla andra komponenter som ingår i nätverket. Målet är att alltid ha aktuell information om eventuella problem, och därmed möjligheten att åtgärda dem innan de leder till katastrof. Det finns med andra ord både tid och pengar att spara på att investera i ett program som ger en bra totalbild över nätverket.

Utbudet av mjukvaror i den här genren är minst sagt spretigt. Det finns egentligen inte någon klar definition över vad ett systemövervakningsprogram ska och inte ska innehålla. Vissa utvecklare har enbart satsat på just själva övervakningsbiten medan andra har lagt till en rad mer eller mindre nödvändiga extra finesser.

Många av programmen kostar åtskilliga tusenlappar medan andra faktiskt är helt gratis trots att de har gott om vettiga funktioner. En nackdel med den sistnämnda kategorin är att det i regel inte ingår någon support.

Övervakning på TechWorld

Missa inte våra andra artiklar om systemövervakning.

BMC ProactiveNet Performance ManagementBMC ProactiveNet Performance ManagementI BMC ProactiveNet Performance Management finns en patenterad teknik som har till uppgift att via självlärande analysmetoder försöka förutse vad som är på gång att hända i ett nätverk. Tester visar att tekniken minskar antalet falska varningar med upp till 90 procent, men den är inte unik – flera andra program innehåller liknande funktioner. En stor del av mjukvaran är fokuserad på att övervaka applikationer, men det går att integrera ProactiveNet Performance Management med BSM Dashboard vilket ger funktioner för business server management, alltså att administrera tjänster ur ett affärsperspektiv.

Pris: uppges vid förfrågan från kund

www.bmc.com

CA Spectrum Infrastructure ManagerCA Spectrum Infrastructure ManagerGenom olika uppköp har Computer Associates samlat på sig en rad olika produkter som skulle platsa i den här guiden, men den som passar allra bäst in är Spectrum Infrastructure Manager. Den beskrivs delvis som ett bsm-program. De plattformar som gäller är Windows, Solaris och Linux och mjukvaran kan läsa av tusentals olika typer av hårdvaror. Här finns ett antal moduler som tillsammans fixar så att nätverkets alla tillgångar per automatik kan läsas av, så att det därefter kan skapas en topologisk karta av nätverket komplett ner till minsta fysiska och logiska portar.

Pris: uppges vid förfrågan från kund

www.ca.com

EG Enterprise SuiteEG Enterprise SuiteUtvecklare bakom EG Enterprise Suite uppger att deras mjukvara skiljer sig från mängden genom att den övervakar varje enskilt lager i en it-infrastruktur. På så sätt ska det vara möjligt att förutse problem innan de inträffar. Det ska inte ta mer än 30 minuter att installera huvudprogrammet och agenterna tar cirka fem minuter att få på plats. Data sparas i en Oracle- eller SQL-databas och mjukvaran klarar av att bevaka maskiner med operativsystemen Solaris, Linux, Windows, AIX och HP-UX samt olika trafikslag som till exempel ftp, mejl, webb, dns och ldap. Alarm och vyer i webbgränssnittet går att konfigurera efter användare.

Pris: cirka 14 500 kr/server

www.eginnovations.com

HP Operations ManagerHP Operations ManagerHP har flera olika typer av övervakningsprogram i sitt sortiment. Här har vi valt att ta med Operations Manager som håller koll på servrar och program. På varje server som du vill övervaka måste du normalt sett installera en agent (som finns för Unix, Linux, Windows, Netware, OpenVMS samt AS/400), men om du i stället föredrar en agentlös variant kan du lägga till mjukvaran Sitescope. Alla användare som har tillgång till systemet kan associeras med specifika roller, så att de bara behöver se just de alarm som de är intresserade av. Stöd finns för olika felmeddelandesystem, till exempel Remedy ARS och OpenView Service Desk.

Pris: uppges vid förfrågan från kund

www.hp.se

IBM TivoliIBM TivoliInom övervakningsområdet erbjuder IBM det modulbaserade systemet Tivoli, som på grund av sin öppna arkitektur fungerar med ett flertal produkter från andra leverantörer. För att övervaka såväl applikationer som servrar krävs det att man installerar agenter medan annan utrustning kan bevakas via till exempel snmp. Tivoli ger också tjänsteövervakning där man simulerar användare för att få en bild av tillgänglighet och svarstider ur ett användarperspektiv. Alla larm som skapas inom systemet samlas upp och rankas i en prioritetsordning innan de visas för administratören i en portal.

Pris: uppges vid förfrågan från kund

www.ibm.se

Microsoft System Center Operations ManagerMicrosoft System Center Operations ManagerMicrosofts viktigaste bidrag till kategorin systemövervakning heter System Center Operations Manager (SCOM), och ingår i System Center-familjen där det även finns andra komponenter för ändamålet. Från version 2007 R2 går mjukvaran även att installeras på Unix- och Linuxservrar.
SCOM är ett helhetspaket för övervakning som inkluderar kontroll av bland annat servrar, tjänster, klienter och applikationer. Rollbaserad säkerhet, integration med Active Directory, stöd för klustring och möjlighet att hämta in säkerhetsloggar från Windows är några av finesserna.

Pris: cirka 7 300 kr/server

www.microsoft.se

Nagios Core OSSNagios Core OSSMånga verktyg för systemövervakning bygger på den välkända Nagios-kärnan, och det gör så klart också produkten Nagios Core OSS, ytterligare ett i raden av gratisprogram som är baserat på öppen källkod. Det kan byggas ut med olika tilläggsfunktioner och även paras ihop med andra öppen källkod-program för att få fler funktioner. Nagios Core OSS håller ett vakande öga på protokollen http, smtp, pop3, nntp, icmp, ftp och ssh, och har dessutom koll bland annat på processorbelastning, temperaturer, systemloggar och diskanvändning. Distansövervakning går via ssl- eller ssh-krypterade tunnlar för att inte riskera att någon
intern information ska läcka ut.

Pris: gratis (support kan köpas till)

www.nagios.org

Nagios XINagios CoreSamma företag som tillhandahåller Nagios Core OSS erbjuder också en betalmjukvara kallad Nagios XI. Den distribueras officiellt som en virtuell Vmware-maskin och därför kräver det Vmware Player. Det går emellertid även att installera programmet på fysiska Linux­servrar med RHEL, CentOS eller Fedora. Gränssnittet i Nagios IX är betydligt trevligare än det i Nagios Core OSS och det har också fler finesser, däribland ett flertal guider som hjälper användaren att konfigurera nya enheter, applikationer och tjänster. För dig som har ett mindre nätverk finns det en gratisversion av Nagios IX som maximalt kan bevaka sju enheter.

Pris: 4 300 kr (1–50 klienter, en övervakningsserver)

www.nagios.org

NetcrunchNetcrunchDu behöver inte installera några agenter för att använda det kommersiella programmet Netcrunch, och inte heller behöver du skapa några regler för att komma igång med mjukvaran. 250 övervakningsregler för att samla in data och hålla koll på händelser ingår från början, och om inte det räcker går det alltid att själv jobba fram egna varianter. Netcrunch läser av servrar med Windows, Linux, Mac OS X, BSD, Unix och Netware, och det vare sig de är fysiska eller virtuella. Topologiska kartor med information om aktuellt trafikflöde ingår också i funktionsutbudet.

Pris: 18 800 kr (maximalt 125 enheter)

www.adremsoft.org

INM v4 Distributed EditionINM v4 Distributed EditionIntellipool Network Monitor, eller INM som det också kallas, är ett system för agentlös övervakning som fungerar med Windows, Unix och Linux. I vanlig ordning sköts all konfigurering via en webbläsare, och i mjukvaran finns 44 olika övervakningsfunktioner samt ett integrerat skriptspråk för dig som vill utveckla helt egna finesser. Administratören har 17 olika fördefinierade rapportvarianter att välja mellan, varav upptid är en. I priset ingår stöd för att bevaka 100 enheter samt ett års support och uppdateringar.

Pris: 22 361 kr (bevakning av 100 enheter)

www.intellipool.se

OP5 MonitorOP5 MonitorOP5 Monitor är baserat på den välkända Nagios-kärnan. Det fungerar som en fristående produkt men kan även rullas ut på en befintlig Nagios-installation. Såväl små som stora företag kan använda mjukvaran för att få en bra överblick över hela nätverket, inklusive applikationer, servrar, routrar, virusprogram, individuella processer och e-posttjänster. Här finns färdiga funktioner för 200 kontrollpunkter, och om inte det är tillräckligt finns alltid snmp-stödet till hands. Larmen skickas ut via e-post eller sms, och självklart kan olika larm styras till olika personer inom administrationen. I månadsavgiften ingår bland annat obegränsad support, tillgång till nya versioner och handböcker.

Pris: 1 218 kr/mån

www.op5.se

OpenNMSOpenNMSHuvuddelen av öppen källkod-mjukvaran OpenNMS är skriven i java vilket rent teoretiskt innebär att den kan köras på vilket system som helst med stöd för java 1.5, men officiellt är stödet begränsat till Linux, Solaris, Mac OS X, Windows och FreeBSD. Det är i första hand anpassat för riktigt stora företag och kan upplevas som lite krångligt att rulla ut, men som tur var finns det massor med hjälp att få på OpenNMS:s användarforum. Dessutom går det att köpa till support och olika typer av hjälppaket där bland annat installation ingår. Programmet samlar in data från ett flertal olika protokoll, till exempel http, snmp, jmx och wmi.

Pris: gratis (support kan köpas till)

www.opennms.org

OpsviewOpsviewNagvis, Net-SNMP, RRDtool och kärnan i Nagios är några av de öppen källkod-baserade delar som ligger till grund för Opsview. Mjukvaran körs i Linux eller Solaris 10 och övervakar alla vanliga operativsystem inklusive Windows, Solaris, AIX och Linux, samt även applikationer och andra typer av enheter. Programmet kan meddela eventuella fel via sms, e-post eller en atom-tråd. Intressant att notera är att några av de personer som ingår i utvecklingsgruppen för Opsview också är med och utvecklar Nagios.

Pris: gratis (support kan köpas till)

www.opsview.org

Orion Network Performance MonitorOrion Network PerformanceOrion Network Performance Monitor (NPM) utgör kärnan i Solarwinds utbud av övervakningsmjukvara, och beroende på vilket behov man har kan det byggas ut med särskilda moduler för trafikanalys och applikationsövervakning. I NPM ingår funktioner för att plocka fram nätverksstatistik för routrar, switchar, trådlösa accesspunkter, servrar och andra enheter med snmp-stöd. Om det finns enheter i nätverket med stöd för Cisco EnergyWise har NPM även förmågan att kontrollera strömförbrukningen hos dem. Fullt fungerade testversioner av Solarwinds hela sortiment med övervakningsprogram kan tankas hem från företagets webbsida.

Pris: 18 000 kr/100 enheter, 153 000 kr för ett obegränsat antal enheter

www.solarwinds.com

Pandora FMSPandora FMSMed Pandora FMS som bygger på öppen källkod går det att övervaka det mesta, allt ifrån processorbelastningen i en server till en webbsajts upptid eller eventuella minnesläckage. När något strul noteras skickar mjukvaran ut ett sms till administratören som då kan rusa till närmaste webbläsare för att få en bättre blick över situationen. Agenter för flertalet operativsystem ingår i utbudet, men det går också att utföra viss övervakning utan agenter, till exempel av routrar, switchar eller skrivare. Om du är är intresserad av Pandora FMS kan du testköra det direkt på projektets webbplats.

Pris: gratis (support kan köpas till)

www.pandorafms.org

SpiceworksSpiceworksSpiceworks är en av de lite mer udda fåglarna här, då det förutom de traditionella övervakningsfunktionerna även bjuder på ett verktyg för inventering av nätverket samt ett system för att ta emot och organisera användarnas felanmälningar och frågor, så att administratören kan beta av dem i lugn och ro. Det är helt gratis att använda Spiceworks och då kan man kanske tro att det också bygger på öppen källkod, men så är inte fallet. Det handlar i stället om stängd kod och de som betalar för utvecklingen är annonsörer vars reklam visas direkt i mjukvaran. Spiceworks installeras under Windows och läser av maskiner med Linux, Unix, Windows och Mac OS X samt andra enheter med en ip-adress, och det utan att använda agenter.

Pris: gratis

www.spiceworks.com

ZabbixZabbixUtvecklarna bakom Zabbix kallar själva sin mjukvara för ”den ultimata övervakningslösningen baserad på öppen källkod”. Hur det ligger till med den saken är upp till var och en att avgöra, men den har i alla fall ett imponerande utbud av funktioner och klarar av att arbeta i riktigt stora nätverk. Programmet har testats med 100 000 övervakade enheter och servrar och behöver inga agenter för att klara av sitt uppdrag, men för den som önskar finns det även ett agentbaserat alternativ. All data lagras i en databas (Oracle, MySQL, PostgreSQL, SQL Lite) och administrationen hanteras via en personligt anpassad webbkontroll.

Pris: gratis (support kan köpas till)

www.zabbix.com

 

Zyrion TraverseZyrion TraverseDet finns en enterprise-version och en datacenter-version av Zyrion Traverse och det förhållandevis höga startpriset på drygt 360 000 kronor gäller för den förstnämnda varianten. Förklaringen till att det är så pass dyrt är att mjukvaran ligger och balanserar på gränsen för att få vara med i den här guiden. Den sorteras nämligen delvis in under business service management-kategorin där vi hittar program som tar ett helhetsgrepp om hela it-verksamheten ur ett affärsperspektiv. Zyrion Traverse fungerar på de flesta servrar och stöd finns för övervakning av en mängd olika hårdvaror och system.

Pris: 362 000 kr

www.zyrion.com

Det här är en artikel från TechWorld.
Missa inte vår avdelning för nyheter, tester och andra artiklar om nätverk.