Experter på både Forrester Resarch och DisplaySearch är ense om att fokus nu flyttas allt mer från netbooks till tablets, samt att Apple Ipad leder den trenden. Även om det sannolikt bara kommer att säljas cirka 3,5 miljoner tablets under 2010 så räknar Forrester med att datortypen redan under 2012 kommer att passera netbooks i antalet sålda exemplar.

- Tillväxten för tablets sker på bekostnad av netbooks, som används för samma typ av mediakonsumtion och webbsurf, säger Sarah Rotman Epps som är analytiker på Forrester.
- Konsumenterna har inte frågat efter tablets, men Apple har på ett framgångsrikt sätt lärt konsumenterna att de vill ha den här nya datortypen. Inom fem år kommer tablets att stå för 23 procent av den totala datorförsäljningen.

DisplaySearch tror att enbart Ipad kommer att greppa åt sig 30 procent av den gemensamma tablet/netbook-marknaden under det andra kvartalet som avslutas den 30 juni. Det är lika med drygt 2,9 miljoner exemplar, och om Apples goda försäljningssiffror håller i sig får nog Forrester anledning att justera upp sin prognos på 3,5 miljoner sålda tablets för hela året.

Netbook vs. tablet?
Just nu
50% 50%