Linksys har förr byggt routrar med målgruppen hemanvändare och småföretagare, med lågt pris som en viktig faktor. Även om WRT-160NL har samma inriktning så har den utrustats med aningen bättre hårdvara än sin föregångare WRT-160N. Det tillsammans med en Linuxbaserad firmware innebär många möjligheter för flitiga utvecklare.

Elegans. Jämfört med Linksys tidigare routrar är det här ett tydligt steg i rätt riktning vad gäller design.
Inte bara en router
Linksys har valt ett nytt chip-set baserat på Atheros i stället för det tidigare från Broadcom. De valde även att utöka flashminnet, sätta dit två stycken utbytbara antenner samt en usb-ingång. Via den kan routern agera som en enkel filserver, för till exempel strömmande media.
WRT-160NL är i originalutförande något instabil och tråkig. Anslutningar tenderar att avbrytas och det krävs ofta omstarter för att få tillbaka alla funktioner. Men det intressanta är att routern är Linuxbaserad, vilket betyder att källkoden för programvaran är öppen så att alla utvecklare kan ta del av den. Och det är precis vad företaget bakom DD-WRT gjort.
"WRT-160NL är i
originalutförande något
instabil och tråkig."
DD-WRT är en av de mest populära programvarorna för trådlösa routrar, känd för bra funktionalitet och goda prestanda. Men projektet har en historia med svagt stöd för chipset från Atheros och det tog därför drygt ett år att släppa en ny, förbättrad version. Tack vare det har nu WRT-160NL stöd och det är mycket välkommet. Den har gått från att vara en instabil och medioker router till att vara aktuell och med stor potential.
En av alla funktioner som tillkommer med DD-WRT är förmågan att med hjälp av usb-ingången kunna agera som en skrivarserver. Med sådana tillägg placerar sig routern i en helt annan klass vad gäller prisvärdhet och funktionalitet.
Tyvärr finns en stor nackdel med att använda program som är utvecklade av tredje part – man förlorar både garanti och support från Linksys. Det bör också noteras att stödet för WRT-160NL är nytt och det har inte testats under någon längre period. Men det går att återställa routern till originalmjukvara om det skulle behövas.
TechWorlds slutsats
Utan modifieringar fyller WRT-160NL det vardagliga behovet för privatanvändaren, men det finns andra, billigare trådlösa routrar med liknande egenskaper som inte har samma problem med avbrytande anslutningar och omstarter. Räddningen för WRT-160NL stavas DD-WRT, en programvara som löser problemen. Men i och med bristerna i originalutförandet måste ändå omdömet bli ”tveksam”.
Tillverkare: Linksys
Modell: WRT160NL
Cirkapris: 850 kr
Lan-portar: 4 st
Wan-portar: 1 st
Usb-kontakt: 1 st
Standarder: 802.3, 802.3u, 802.11g, Draft 802.11n
Ram-minne: 32 mb
Flashminne: 8 mb
Administration: Webbgränssnitt
Löstagbar antenn: Ja, 2 st
Lanseringsår: 2009
Genomströmningshastighet: Wan – lan 93 MB per sekund, enligt http://tinyurl.com/sntwrt160nl
Säkerhet: WEP, WPA, WPA2, RADIUS, SPI Firewall
Utbytbara antenner. Linuxbaserad. Stöds av DD-WRT.
Instabil. Något långsam.