Firefox-användare som oroar sig över att bli avlyssnade när de surfar har nu ett gratis alternativ i form av en insticksmodul som skyddar anslutningar till populära sajter på webben.

Tillägget, kallat HTTPS Everywhere, är en mjukvara som utvecklats i samarbete mellan Electronic Frontier Foundation (EFF) och det öppna anonymitetsprojektet Tor Project. Mjukvaran baserar sig på en kommunikationsspecifikation kallad Strict Transport Security (STS), som kräver att webbläsaren endast får kommunicera med sajter via protokollet https.

Bland de sajter som tillägget fungerar med ingår Wikipedia, Twitter, Paypal och Facebook, samt också nyhetssajter som till exempel The New York Times och The Washington Post.

HTTPS Everywhere, som finns tillgänglig nu, har dock vissa begränsningar. ”Som alltid, när du besöker en https-sida: Kom ihåg att såvida inte Firefox visar en färgad adressrad och en stängd lås-ikon i högra nedre hörnet, är sidan inte helt krypterad och du kan fortfarande vara sårbar för olika former av avlyssning”, varnar EFF.

HTTPS Everywhere kan hämtas här.