I jämförelsen användes nya Core i7 960 samt Nvidia Geforce GTX 280 som lanserades i juni 2008. Grafikprocessorn visade sig i snitt vara 2,5 gånger snabbare än processorn och under vissa förhållanden var den till och med 14 gånger snabbare. Detta framgår i Intels rapport ”Debunking the 100x GPU vs CPU myth: An evaluation of throughput computing on CPU and GPU”.

I ett försök att bevisa att bevisa att grafikprocessorer inte är 100 gånger snabbare än Intels processorer, jämförde Intels forskare prestandan hos Core i7-processorn med Nvidias grafikprocessor genom att köra ett antal tester som involverade parallell exekvering.

Grafikprocessor som är designade för att bland annat rita polygoner är väl anpassade för parallell exekvering, medan processorer som har betydligt färre kärnor är bättre på seriell exekvering.

- Det är en sällsynt dag i teknikhistorien när ett företag som vi konkurrerar med står upp på en viktig konferens och deklarerar att våran teknik bara är upp till 14 gånger snabbare än deras, skriver Nvidias Andy Keane på företagets blogg.