Mjukvarubrandväggen tar ett grepp om digitala rättigheter (drm).

It-säkerhetsföretaget Imperva lanserade i veckan mjukvaran Securesphere File Firewall, ett tillägg i företagets datasäkerhetssvit Imperva Data Security Suite. Den nya produkten, utvecklad för Windows-baserade servermiljöer, övervakar filer på nätverksdiskar (nas) och filservrar samt begränsar åtkomsträttigheter för slutanvändaren beroende på dennes användarprofil. Filer kan också övervakas för att exempelvis larma om otillbörliga åtkomstförsök.

– Värdefulla affärsdokument och immateriella värden, såsom finansiella kalkylark och källkod, samt många andra typer av data, lagras i dessa filer. Trots det saknar många verksamheter lämpliga verktyg för att övervaka och säkra känsliga datafiler inom organisationen, säger Amichai Shulman, teknikchef på Imperva.

Andra övervakningsfunktioner, som till exempel möjligheten att över tid logga hur filer används, är även användbara i de fall där företag är ålagda regelmässiga krav på redovisning av sin dokumenthantering, säger Shulman.

Filbrandväggen är en del av produktsviten Imperva Data Security Suite, som även innehåller produkter för säkrande av webbapplikationer och databaser. Securesphere File Firewall finns tillgänglig nu.